Черноморец открива своята стена на славата с екипа на легендата Бойчо Брънзов

Събитието ще бъде на 18 май, по време на почивката на двубоя между бургазлии и Рилски спортист в "Арена Бургас"

483

18 май (четвъртък) ще бъде специален ден за баскетбола в Бургас. Освен че за първи път от 42 години ще се борят за медал в първенството у дома, пред родна публика, „акулите“ ще имат възможност да го направят в чисто нова зала. Черноморец ще приеме Рилски спортист в трети полуфинален мач от НБЛ в „Арена Бургас“, която ще бъде открита именно с този двубой.

Още едно паметно събитие ще се състои на почивката на мача. Черноморец ще открие своята стена на славата с официално издигане на екипа с №13, който принадлежи на легендата Бойчо Брънзов. Инициативата за това е на Фондация „Бойчо Брънзов“ – Стани по-добър съвместно с Черноморец и с подкрепата на Община Бургас.

Бойчо Брънзов е една от легендите на бургаския баскетбол. Бивш неизменен национален състезател и заслужил майстор на спорта. Почетен гражданин на град Бургас. Успешен спортист, част от златното поколение на баскетболните отбори Ботев и Черноморец.

Най-добър реализатор на Световното първенство в Чили 1966 г., на което България заема 4-то място след бившия Съветски съюз, САЩ и шампионите от бивша Югославия. Носител на Купата на България като състезател за Черноморец от 1965 г. и 1975 г. Като треньор носи Купата на България за жени – първата за Нефтохимик през 1999 г.

Той беше човек на новаторството, верен и отдаден на семейството си и любимия си Бургас и Черноморец. Бойчо Брънзов бе емблема на лидерство, спортсменство, победа, заедност, постоянно развитие, Бургас и баскетбол. Така го познават в Бургас“, спомнят си за него дъщерите му Гергана и Албена – самите те успешни баскетболистки, играли години в националния отбор и WNBA.

Гергана добавя: С окачването на фланелката с №13 се поставя началото на Стена на славата Бургас. Това е световна практика за удостояване на чест и благодарност към успешното представяне на даден баскетболист, треньор и деятел. Този жест се явява като инструмент спортната изява да бъде толерирана и подкрепяна от нашата общност, което само по себе си бъде и вдъхновение, и стремеж за деца и млади спортисти, треньори, деятели, да постигат успехи и бъдат най-добрата си версия.“

Най-нетърпеливите баскетболни фенове, дошли в залата, ще получат специална тениска-подарък с легендарния №13.

ЧРЕЗGoogle
ИЗТОЧНИКБФБ
Предишна статияОще един българин ще играе в Каунас тази седмица
Следваща статияAлександър Везенков начело на Идеалния отбор в Евролигата за 2022/2023 (видео)
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."