Георги Давидов организира кампове за подрастващи и за жени заедно с Кристиян Борисов

Бившият национал и неговият колега ще работят с желаещите да се усъвършенстват в София и Ботевград

1237

Георги Давидов е добре познато име в българския баскетбол. Преминал през редици отбори в родния елит като играч, сред които ЦСКА, Черно море, Лукойл Академик, Рилски спортист и Балкан, трупал опит и в Швейцария, след края на активната си спортна кариера бившият национал се отдава на треньорството. За последно е наставник на Академик София в НБЛ, а преди това работи с наставници като Марин Докузовски и Шарон Друкер в Лукойл Академик. В няколко поредни години през лятото помага и на Александър Везенков, който е част от Идеалната петица на Евролигата през този сезон.   

Именно обичта към играта е причината Георги Давидов да предава от знанията си и на младите играчи. За втора поредна година той заедно със своя колега Кристиян Борисов организира камп за подрастващи – Blitzbasketballworkout, който ще бъде за деца от 13 до 18 г. В заниманието ще се включи и неговият колега Кристиян Борисов. Освен това, Георги Давидов ще прави още един камп – G.D. Summer Lab, както и такъв специално за жени.  

BBALL.BG се свърза с Георги Давидов, за да даде малко повече яснота около тези събития. Ето и какво сподели той: 

Идеята за първия мини камп Blitzbasketballworkout се роди миналата година. Заедно с Кристиян Борисов решихме да направим един мини камп от два дни, в две тренировки – концентрирано и стегнато, решихме да покажем възможно най-много неща и се получи страхотно. Дойдоха много деца, имаше много желаещи. Въпреки че ние бяхме обявили още тогава, че не можем да вземем повече от 20-25 деца. Имаше много повече. Свършихме страхотна работа, защото аз смятам, че Кристиян Борисов, който миналата година бе и ПРО Б – треньор в Германия, е един от най-талантливите и най-добри skill coaches въобще в Европа. Той е доста харизматичен и много отдаден на това, което прави. Затова мисля, че децата ще имат полза от него. Разбира се, тук добавям и моя опит. Тази година също искаме да повторим с други гости. Мисля, че ще се получи добре. Имаме много нови изненади и смятам, че ще бъде много интересно за децата„, разказва Георги Давидов.  

Тази година с Кристиян решихме да съберем и група специално от момичета, от 13 до 18 години. Защото през годините те малко са били пренебрегвани за сметка на момчетата в такъв род кампове. Тази година сме решили да направим една група и за тях, стига да има желаещи и достатъчно деца. Ние няма да върнем нито едно дете, така че всички са добре дошли”, допълва бившият национал.  

Колкото до втория ми проект, който се казва G.D. Summer Lab, той възникна вследствие на първия камп и миналата година се получи доста успешно. Доста играчи минаха през него, създадох условия за състезатели, които са извън сезона, за подготовка, да подобряват уменията си, силата си. Направихме две групи – дамска и мъжка и първата се представи страхотно. В нея участваха Валерия Алексиева, която прави добро представяне в АЛБА Берлин, Ани и Меги Коляндрови, особени Ани, тя прави страхотен сезон и догодина ще играе на по-високо ниво, Еми Борисова – тя е 16-годишна, играе в Италия и едно още едно дете, Севи се казва. Те бяха много сериозни и отдадени. Затова тази година реших да направя камп от 4 седмици, специално за жени – професионалистки, защо те винаги са имали голяма дупка – 3-4 месеца между двата сезона. Ще се получи много добре, ще направим 16 тренировки с много специализирана, концентрирана работа, която ще им помогне да създадат една добра база за следващия сезон. Тя може да продължи и през юли”, допълва един от помощниците на селекционера Росен Барчовски в националния отбор. 

Паралелно с това ще работя и с мъжката част. Защото миналата година момчетата, с които работихме, се качиха с едно ниво, като започнем от Андрей Иванов, който е национален състезател, като минем през братята Константин и Лъчезар Тошкови, които направиха много добри сезони в Ямбол и във Варна, Йордан Минчев, който направи супер сезон в Унгария, Николай Михайлов, който се намира в най-добрия си сезон за Левски. Много израсна това момче. Разбира се и Джерами Колев, който играе за АЛБА Берлин и спечели всичко, което е възможно. Тези момчета, които са отдадени и идват и тренират, дали с мен или някой друг, винаги ще са на една крачка пред другите”, смята Георги Давидов.  

Кампът Blitzbasketballworkout ще бъде в две части – от 4 до 6 юни в София и в “Арена Ботевград” на 6 и 7 юни. Женският 4-седмичен баскетболен камп ще започне от следващата седмица – 23 май до 17 юни. Първите, които вече се записаха са Александра Петрова от Монтана 2003 и Теодора Динева, която стана шампион с Берое. Това много ме радва”, обяснява бившият наставник на Академик София. 

Специален гост на Blitzbasketballworkout ще бъде Павел Маринов – един от най-атрактивните баскетболисти в историята на нашия спорт. Бивш национален състезател, постигал всичко в баскетбола в България. Радваме се, че ще бъде част от него и децата ще могат да се докоснат до него. Другото интересно лице, която ще бъде част от първата част на кампа в София, е спортната психоложка Александра Бонева, която практикуваше и с националния отбор на България за мъже в предишните квалификации. Тя ще има време да сподели с децата някои много интересни неща”, разкрива Георги Давидов, който очаква и още гости за събитието.  

Идеята на детския камп е за тези две тренировки участниците да се срещнат с различни лица, с други треньори, с други философии. Ще се научат как да се подготвят за тренировка и физически, и психически. Ще опитаме да им помогнем да разберат как да се справят с разочарованието. Ще отделим време и за храненето, както и на всички тези нови технически похвати, които ще приложим. Дори един да научат и да вземат в своя арсенал, това ще бъде голям успех за нас. Колкото до професионалния камп за жени, там е много просто и елементарно – физическо и техническо израстване на състезателите. Всички участници трябва да дойдат с отворено съзнание и желание за работа”, уверен е треньорът.  

“Тези събития са страшно полезни за децата. Черпят от хора с много богат опит, който ще им бъде полезен през всичките им години като професионалисти, стига да са с отворено знание и готови да приемат нови неща. Аз много съжалявам, че по мое време нямаше такива кампове и срещи с такива състезатели и треньори. Призовавам всеки, който може да си го позволи, да не губи време и да посещава колко се може повече кампове. Дали ще бъде при нас или при някой друг, всяко едно такова нещо е израстване и обогатяване, завършва Георги Давидов.  

Предишна статияМиньор 2015 се класира за полуфиналите в регион Запад на ББЛ А група
Следваща статияМаями удари първи и поведе във финала на Изток (видео)
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."