Антонио Илиев и Defence Sports влизат в партньорство с агенцията на Александър Везенков

За мен е изключително удоволствие, че помагаме на млади български момчета да постигат мечтите си, казва бившият баскетболист и настоящ агент

1553

Антонио Илиев – единственият български ФИБА лицензиран баскетболен агент е основател на спортната агенция Defence Sports, която развива от 2018 г. насам в сдружение с бившият капитан на националния отбор Христо Николов „Гларуса“. Той представлява някои от най-добрите български играчи, както и чужденци, които се представят у нас и в чужбина.

Пред BBALL.BG Антонио Илиев говори за новото партньорство с LOTSOS SPORTS MANAGEMENT (Гърция), за възможностите, които това отваря на клиентите на Defence Sports и за значението на взаимоотношения с бизнес от подобен клас за българския баскетбол като цяло. Lotsos е сред най-успешните баскетболни агенции в Европа като представлява някои от най-знаменитите имена в баскетбола, включително Спортист № 1 на България за 2022 г. Александър Везенков, който от новия сезон ще играе в НБА със Сакраменто Кингс.  

– Здравейте, Антонио. Разкажете ни малко повече за вашето ново сътрудничество с Lotsos Sports Management… Как се стигна до него? 

– Сътрудничеството ни с Lotsos Sports Management е голяма стъпка за нас, тъй като един от основните ни приоритети е развитието на младите български таланти. Тази агенция е известна със своя дългогодишен успех и авторитет в баскетболните среди, като се има предвид че е основана през далечната 1989 г. Те работят с изключителни играчи от Европа и НБА, сред които е и нашият Александър Везенков, както и Шейн Ларкин, Милош Теодосич, Джабари Паркър, Майк Тоби и много други.    

Подобно сътрудничество е голямо признание за нашата агенция Defence Sports, която за 5-те години, откакто я създадохме, се превърна в лидер на българския пазар. В момента представляваме някои от най-реномираните български играчи и се гордеем, че нашите клиенти подписват договори с много сериозни параметри за българския баскетбол. Разбира се един основен аспект от работата ни е свързана с подпомагането на млади български таланти да се развиват и на национално ниво, както и в някои от най-добрите чуждестранни школи в Европа.   

Именно отношенията ни с играчите, които представляваме и начина по-който менажираме техния спортен талант, бе в основата да бъдем потърсени от г-н Лотсос и Lotsos Sports Management, които до момента не са имали партньор в България въпреки, че от години техни сънародници работят на българския пазар. 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Defence Sports Agency (@defence.sports)

– Каква е идеята на това партньорство? 

– Идеята е двете агенции да си сътрудничат във всеки аспект от баскетболния мениджмънт. Това ще даде още по-големи възможности за нашите клиенти, а колаборация с толкова сериозен партньор какъвто е Lotsos Sports Management неминуемо ще предостави възможности на повече български играчи да достигнат по-високо ниво на развитие. От друга страна, партньорството осигурява достъп на още по-висококачествени чуждестранни играчи и се надяваме да доведем по-класни чужденци на българския пазар. Нивото на първенството ни не е невероятно, но се забелязва, че талантливи играчи могат да го използват като трамплин към някои от най-добрите първенства в Европа. Добър пример за това е именно нашият клиент Джордан Тъкър, който направи феноменален сезон с Черноморец Бургас, а през лятото подписа във Френската 1-ва лига (Про А), където ще се състезава за Шорал Роан.  Вярваме че, чрез колаборацията ни с Lotsos Sports ще можем да помогнем и на български играчи да имат възможност да се докажат в по-силните първенства. 

– Какви цели си поставяте чрез връзката между Defence Sports и Lotsos Sports Management?   

– Сътрудничеството ни с Lotsos Sports е важен момент в нашата стратегия, тъй като споделяме много общи идеи и ценности свързани с развитието на един спортист.  Както неведнъж съм споменавал, основната цел на Defence Sports е да помага на българските играчи да постигат целите си и да развият своя потенциал. Смятам, че в България има изключително талантливи деца и се надявам да открием много нови таланти, които да успеят да се докажат в чужбина. За мен е изключително удоволствие, че помагаме на млади български момчета да постигат мечтите си и съм сигурен, че това ще даде своя резултат в най-скоро време. Подкрепата на Lotsos Sports неимоверно ще улесни този процес, като чрез мрежата от контакти, с която те разполагат в Европа и САЩ, може да отведем даден играч до баскетболните върхове стига да има достатъчно талант и работна етика. Не мисля, че има по-добър пример за това от Александър Везенков, който е представляван от нашите партньори през цялата си кариера. За това решихме да обединим усилията си с тях, като по този начин гарантираме на нашите клиенти, че интересите им ще бъдат защитени по най-професионален начин. Заедно с моите колеги – Христо Николов и Александър Щерионов, сме убедени, че агенцията ни се движи в правилната насока, тъй като все повече млади играчи и техните родители се доверяват на нашия опит и одобряват визията ни за развитие на младите таланти у нас.  

Също така съм на мнение, че в България има треньори, които имат качества и знания да бъдат успешни и в чужбина, стига да получат правилния съвет и им се даде шанс. Щастлив съм, че част от нашите клиенти е именно и най-проспериращия млад български треньор – Кристиян Борисов, който за втори сезон ще е старши-треньор на Фелбак Флашърс във 2-ра Бундестлига (Про Б) и бе обявен за „Треньор на годината“ в Германия през тази година. Ще се възползвам от възможността да благодаря и на всички треньори, които са ни се доверявали през годините и са избирали наши клиенти да бъдат част от отборите им. 

– Lotsos Sports Management представлява Александър Везенков, който се превърна във втория българин, който ще играе в НБА. След трансфера на национала в Сакраменто, как оценявате интереса от страна на чуждестранните клубове към българските играчи това лято?  

– Ако трябва да съм честен не мисля, че има някаква разлика за момента. За мен най-ценното е, че благодарение на Александър Везенков ще се даде по-голям стимул на децата в България да се занимават с този спорт и да мечтаят, че могат да достигнат целта си, стига да се трудят и да имат правилните хора около себе си. В момента в България има младо поколение от доста талантливи играчи, които имат потенциал да играят на най-високо ниво, за това и в Defence Sports си поставяме високи цели, каквито искаме да имат и нашите клиенти! 

Предишна статияЧерно море Тича залага на бивш младежки национал
Следваща статияЧетири контроли за Берое преди старта на сезона в НБЛ
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."