14.8 C
София
вторник, април 30, 2024
НачалоОще от светаОт бащи на синове

От бащи на синове

Или какво е общото между Грийн Бей Пекърс и Апоел Тел Авив

11 август 1919 година, САЩ. Създаден е един от най-великите отбори в историята на американския футбол – Грийн Бей Пекърс.

Пекърс – 13 пъти носители на националната титла отвъд океана – недостижим рекорд за никой друг. Пекърс – носители два пъти на най-ценното отличие в NFL – Супербоул (1996, 2010).

Пекърс – единствената спортна организация измежду всички отбори в четирите професионални лиги в Северна Америка – NBA (баскетбол), NHL (хокей на лед), NFL (американски футбол) и MLB (бейзбол), която е собственост на своите фенове. Факт, с който поколения привърженици на тима от малкото градче в щата Уисконсин – Грий Бей се гордеят неимоверно.

1935 година, Тел Авив. Основан е Апоел – една от най-големите спортни гордости на Израел. Апоел – един от двата гранда на баскетболен Тел Авив, Апоел – вечният съперник на Макаби.

Апоел – символ на борбеност, непримиримост, чест и достойнство. Апоел – вторият най-титулувани клуб след Макаби със своите 5 национални титли и 4 купи на страната. Апоел – червено-бялата крепост в играта под двата коша от северната част на града.

Питате се какво е общото между Грийн Бей и Апоел? Ами, няма общо, освен само едно – феновете! Лудите запалянковци на израелския тим, известни като най-големите фанатици в цялата страна. Толкова луди и с такъв дух, че да не позволят тяхната любов да загине. А когато това почти се случва, да я възродят от пепелта.

Апоел Тел Авив е единственият професионален баскетболен клуб в цяла Европа, който е собственост на своите ултраси. Фракцията Supporter’s Trust държи 90% от собствеността на клуба.

Това се случва през 2007-ма, когато червено-белите са на път да изчезнат от баскетболната карта на Израел. Разкъсвани от тежка финансова криза, зарязани от поредица собственици, оставили отбора на произвола на съдбата, апоелците потъват.

Сърцето на феновете обаче бие лудо. Клубът е основан отначало, марката Апоел е откупена в съда и всичко започва отначало. Или по-точно, от Пета аматьорска дивизия. За един сезон Апоел печели промоция за четвърта лига с 22 поредни победи, нито една загуба и фантастичните 300 000 израелски шекела бюджет – пари, които никой в аматьорския баскетбол не е и сънувал.

Феновете възраждат Апоел от собствения си джоб. В началото са едва 1000 души, днес членове са над 3000. Всеки месец те плащат по над 400 шекела членски внос, което е около 100 евро. Сред тях им и по-заможни. А от тях идват и по-големите пари, идват и спонсорските сделки.

Освен мъжете, фенската фракция издържа женски отбор, младежки и юношески отбори, както и детска баскетболна академия. Ежегодно феновете провеждат комповете за деца в неравностойно положение, сред които се селектират и таланти за школата.

От сезон 2010/2011 Апоел се завръща в елита на мъжкия професионален баскетбол на Израел и макар засега да не успява да разбие хегемонията на Макаби и на съименника си от Ерусалим, Апоел го има, новата му зала се пръска по шевовете, а свободните места в трибуните са плод на случайност.

Старата зала на Апоел е срутена с решение на градската управа на Тел Авив през 2007 година. Феновете се вдигат на бунт, но не успяват да съхранят съоръжението, издигнато върху старото игрище на клуба през 80-те години на миналия век. Сградата е съборена, защото е опасна за живота и здравето на местното население.

Когато Апоел се завръща в елита, кметът на Тел Авив знае, че има морален дълг – да построи нова зала и да подари нов дом на отбора, който преди това се скита като безпризорен и играе навсякъде все едно е чужд. Включително в залата на Макаби – „Менора Мивтачим“.

На 4 януари 2015 година официално е открита новата зала на Апоел – Шломо Група Арена. Съоръжението струва 20 милиона евро, издигнато е върху земята на единственото по рода си в Израел кино, на което влизаш направо с личния си автомобил и гледаш удобно настанил се зад волана на колата си.

Официалното откриване е белязано от победа за историята. Апоел разгромява Апоел Ерусалим с 81:67 за радост на 3500 екзалтирани свои привърженици.

Онзи ден Апоел отново игра пред 3000 от най-верните си фенове, пред своите собственици, които обаче не гледат мачовете на отбора от ВИП-ложата, по костюм и въртящи броеница, а пеят, колкото им гърло държи, голи до кръста, със знамена в ръце и с онази страст в очите, която означава само едно – любов доживот. Че даже и след това.

Апоел загуби изненадващо от Бней Ерцлия с 90:98 в мач от първенството, но това, разбира се, са само подробности. Останалото е гордост, чест и достойнство, пазени от поколения и предавани от бащи на синове.

А тази нощ в САЩ се състоя битката за Супербоул. В нея Фладелфия – аутсайдер, на кото малцина залагаха, спечели като хвърли в сълзи суперзвездата на Ню Инглънд Пейтриътс Том Брейди.

Грийн Бей Пекърс не стигнаха до финала за трофея. Но това по никакъв начин няма да откаже феновете им. Защото отбор се обича доживот.

 

Автор: Влади Лазарова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани