1.2 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоНБА№16 в Лейкърс вече е в историята в чест на Пау Гасол...

№16 в Лейкърс вече е в историята в чест на Пау Гасол (видео)

"Езерняците" извадиха от употреба екипа на легендарния испанец на емоционална церемония в Ел Ей

Лос Анджелис Лейкърс отдадоха чест на една от легендите си Пау Гасол. „Eзерняците“ извадиха от употреба екипа с №16, заради родения в Барселона бивш баскетболист. Това се случи на специална церемония, която се проведе в Ел Ей по време на почивката на двубоя между Лейкърс и Мемфис, спечелен от тима на Дарвин Хем със 112:103 след 30 точки и 22 борби на Антъни Дейвис.

На събитието присъстваха семейството на Пау Гасол и братът му Марк, както и Карим Абдул-Джабар, Дерик Фишър, Джордан Фармър, Джеймс Уърти и Джими Бътлър, с който Пау Гасол игра в Чикаго. 2-кратният сребърен медалист от Олимпиадите в Пекин през 2008 г. и в Лондон през 2012 г. стана 12-тият играч, чийто екип бе изваден от употреба в Лейкърс.

„Искам да кажа, че животът минава доста бързо, нали?! С мигване на окото можеш да си дете, играещо баскетбол в училище с приятелите си, а след това изведнъж сбъдваш мечтата си. Но тази вечер наистина надхвърля всяка мечта или очакване, които съм имал, защото означава толкова много. И очевидно с Коби там някъде, това просто добавя нещо смислено и силно, тъжно и щастливо, болезнено и радостно„, спомни си през сълзи Пау Гасол за бившия си съотборник в Лейкърс, който си отиде от този свят през 2020 г. след катастрофа с хеликоптер в Калифорния.

„Липсва ми много“, каза Гасол и продължи. „Няма какво да направя по въпроса, освен да обичам семейството му. Така се справям с това.

„Част от причината за всичко това е, че помогнах на отбора да спечели тези титли. Ако не бяхме го направили, нямаше да имам този момент„, каза още световният шампион с Испания от Япония 2006.

Днешният 8 март не бе избран случайно от Лейкърс за събитието. Именно в Мемфис Пау Гасол започва кариерата си в НБА през 2001 г. след три сезона в Барселона. При „гризлитата“ той има 7 сезона, а през 2008 г. преминава в Лейкърс, където остава до 2014 г. С тима от щата Калифорния той има две титли в НБА, съответно през 2009 и 2010 г.

Пау Гасол става Новобранец №1 в НБА през 2002 г. Освен това, попада по 2 пъти във Втория и Третия тим на лигата. На сметката му личат още 6 участия в Мача на звездите отвъд океана, където играе още за Чикаго, Сан Антонио и Милуоки.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани