13.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
НачалоБългарияЯсни са всички четвъртфиналисти в турнира за Купата на ББЛ

Ясни са всички четвъртфиналисти в турнира за Купата на ББЛ

Вторият кръг от турнира ще се проведе на 19 март в Хасково

Всички четвъртфиналисти в турнира за Купата на ББЛ вече са ясни. След Фаб Файв, Олимпия Ямбол, Локомотив София и Микс, днес място в Топ 8 на надпреварата си гарантираха също Хебър, Миньор 2015, Балкан-2 и Шоутайм. Седем от отборите са от ББЛ А група, докато от четири тима в ББЛ Б група, първата фаза прескочи единствено Олимпия Ямбол.

Носителят на трофея в дебютното издание на надпреварата Хебър премина с лекота първия кръг, надвивайки шампиона на ББЛ Б група Хасково със 100:62 в зала „Борис Гюдеров“ в Перник. Баскетболистите на Веселин Веселинов на практика си свършиха работата още през първата част, която спечелиха с 34:13. Втората част бе малко по-равностойна, като на почивката отборът от Пазарджик бе напред с 53:27. След паузата разликата продължи да расте, като Хебър нямаше проблем да спечели убедително. Тимът вкара 64 точки в подкошието срещу едва 24 за опонента си, като именно там бе и голямата разлика в мача.

Теодор Николов бе най-резултатен за победителите с 15 точки. Стилиян Иванов реализира 14, по 13 имат Станислав Славейков (9 борби) и Боян Тенев, а по 12 добавиха Герасим Николов и Кирил Райков (10 борби). За Хасково над всички бе Динко Христов с 29 точки и 8 борби. С 19 точки и 8 асистенции се отчете Виктор Колянов.

Съперник на Хебър на четвъртфиналите ще бъде Миньор 2015, който победи Ънстопабъл с 82:76. Тимът от Добрич поведе с 13:2 на старта на мача, но домакините завършиха частта със 17 безответни точки и след 10 минути игра бяха напред с 19:13. Разликата в тяхна полза продължи да расте и през втория период, като на почивката резултатът бе 46:31. След паузата играта бе доста по-равностойна, като преди последната четвърт Ънстопабъл намали за 54:65. Още в началото на заключителната част Миньор 2015 остана без Милен Дудев, който бе дисквалифициран след получено неспортсменско нарушение, тъй като преди това в мача имаше и техническо. Гостите постепенно започнаха да топят изоставането си и близо три минути преди края от него останаха едва 2 точки – 67:69. Въпреки че почти един след друг за пет фаула играта напуснаха също Георги Дамянов и Велислав Гълъбов, баскетболистите на Георги Младенов удържаха водачеството си до последно.

По 23 точки за победителите реализираха Георги Бързаков и Кристиян Ставрев (8 борби). Георги Дамянов отбеляза 14 точки. Над всички за Ънстопабъл бе Джавонте Елис с 31 точки и 10 борби. Петър Демирев се отчете с 25 точки.

И третият отбор от регион Запад на ББЛ А група, който игра днес, също продължи към четвъртфиналите. Това е Балкан-2, който се наложи над Политехника с 88:71. Двубоят започна много равностойно, като след 10 минути игра „зелените“ водеха с 22:21. Те поддържаха аванс от няколко точки през втория период, като на почивката се оттеглиха с най-голямата разлика в своя полза до момента – 46:36. Подемът в играта им продължи и след паузата, като преди заключителната четвърт те се откъснаха със 72:47. Баскетболистите на Янко Янчев спечелиха последната част, но без това с нещо да промени крайния изход на срещата. Отборът на Мирослав Ралчев вкара 11 тройки срещу едва 3 за съперника си, което бе решаващо, както и по-малкият брой грешки (12 срещу 20).

Играчите от първия отбор на Балкан отново имаха ключова роля и днес. Най-резултатен с 23 точки бе Александър Гавалюгов (5 тройки). Здравко Христов вкара 18 точки, Илиян Пищиков отбеляза 17, с 14 е Михаил Гавазов, а с 12 и 14 борби е Денислав Вутев. За столичния тим Йордан Кирилов записа 16 точки, с 12 и 9 борби е Стефан Георгиев – Торо.

Последното дерби от осминафиналите предложи много интрига, като в него Шоутайм се наложи над Чавдар Троян със 75:70 и си осигури сблъсък с Балкан-2 в следващия етап. Двата тима си размениха по една част през първото полувреме, което премина през много смени на водачеството, като на почивката баскетболистите на Лъчезар Диков имаха минимален аванс – 38:37. Играта продължи да върви кош за кош и след паузата, като преди последната част разликата от 1 точка се запази – 57:56 за Чавдар. Тимът от Троян имаше леко предимство до средата на заключителната четвърт, след което обаче Шоутайм направи обрат и поддържаше преднина от няколко точки. 38 секунди преди края отборът от Варна водеше със 73:70. Съперникът му на два пъти имаше възможност поне да прати мача в продължение, но направи пропуски от тройката, а два наказателни удара оформиха и крайния резултат.

По 15 точки за победителите отбелязаха Красимир Димитров (7 борби) и Берк Мехмед (9 борби). Много силен мач за Чавдар изигра Камен Пенчев с 28 борби. Радослав Кочев направи дабъл-дабъл от 15 точки и 13 борби, а 12 точки и 7 борби има Цветослав Острев.

Вторият кръг от турнира ще се проведе на 19 март в Хасково, а ето и програмата за четвъртфиналите:

12:00 часа: Фаб Файв – Олимпия Ямбол

14:00 часа: Локомотив София – Микс

16:00 часа: Хебър – Миньор 2015

18:00 часа: Балкан-2 – Шоутайм

Носителят на трофея през този сезон ще бъде излъчен в Русе, където в периода 16-17 април ще се изиграят и мачовете от Финалната четворка.

Турнирът за Купата на ББЛ се провежда за трета поредна година, като до момента отличието са печелили Хебър и Спортист Своге.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани