11.4 C
София
вторник, април 23, 2024
НачалоБългарияЯнко Янков: Нужно е време за адаптация и сработка

Янко Янков: Нужно е време за адаптация и сработка

Опитваме се да въвеждаме принципи и да създаваме стил на игра, сподели треньорът на Шумен

Шумен ще се завърне в мъжкия ни елит след близо две десетилетия. Вече няколко седмици новакът в елита води подготовка под ръководството на треньора Янко Янков.

Пред официалния сайт на клуба специалистът говори за селекцията, за контролите, за подготовката и за очакванията си за старта на 2021/2022. Ето и какво сподели той:

– Шумен приключи с първата фаза от подготовката и от миналата седмица започна с контролните срещи. Доволен ли сте от трансферите до момента, как върви подготовката и какво да очакваме от тима до началото на сезона?

– Работим вече 2 седмици с момчетата. Опитваме се да въвеждаме принципи и да създаваме стил на игра, тъй като по-голямата част от играчите в отбора са нови. Нужно е време за адаптация и за сработка помежду им, както и разбира се с мен и с тренер Папак, за да свикнат с нашите изисквания и начин на работа. Определено първата част от подготовката бе тежка, работихме основно за физически качества. Сега доста контролни срещи сме предвидили да изиграем. Вече изиграхме четири двубоя в по-сгъстен цикъл. Все още има натрупана умора, тежки сме, но момчетата работят добре, стараят се, трудят се всеки ден и мисля, че с малко повече време и търпение ще се видят резултатите от този труд.

– Предстои турне в Сърбия, какви са очакванията Ви за мачовете там?

– Отиваме да изиграем три контролни срещи с Клик, Железничар Чачак и Раднички Крагуевац. Отборите, срещу които ще се изправим са грамотни. Първенството там е изключително силно и ще се опитаме да покажем по-добро лице. В първите няколко контролни срещи, поради една или друга причина, не искам да звучи като оправдание, но видяхме доста дупки в играта си или по-скоро едно непостоянство, което отдавам на липсата на сработка между момчетата и на това, че все още сме нов отбор.

– До началото на първенството остават три седмици. Първият Ви мач е домакинство, настройва ли се отбора вече за този сблъсък?

– Да, в началото на октомври започва първенството. Първата ни среща е домакинство на вицешампиона Рилски спортист. Те си запазиха по-голямата част от отбора. Много добре сглобен отбор, грамотни състезатели, ще ни бъде много трудно, въпреки че сме домакини. Ще бъде доста тежък мач.

– Казахте, че е нужно време за сработка на новите играчи, все пак какви са първите Ви впечатления от момчетата?

– Ами аз вече го казах, трудят се много, стараят се в тренировките да изпълняват указанията и поставените задачи. В една степен се получават неща, но има неща, които не се получават и продължаваме да работим.

– Шумен ще бъде един от най-младите отбори в НБЛ. Според вас, това ще бъде ли предимство или пък недостатък в предстоящите мачове?

– Има си предимства, има и недостатъци. Не съм проверявал дали сме най-младият отбор, но не мисля, че състезатели на по 19-20 години можем да твърдим, че са малки или че не са готови. Да, неопитни са, не са играли в лигата, но те вече трябва да търсят своята изява и своето място на баскетболното поприще, защото ние в България все имаме таланти и до 25-30 години все са си таланти. Иначе определено, млади момчета, играят с голямо желание, раздават се на тренировки и имат качества. Но имат нужда от адаптация. По-голямата част от тях за първи път се сблъскват с мъжки баскетбол на ниво НБЛ. Разликата между ББЛ А група и НБЛ е доста голяма.

ПрезGoogle
ИзточникShumenbasket.org
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани