12.7 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоБългарияЧестит юбилей на голямата Пенка Методиева

Честит юбилей на голямата Пенка Методиева

Една от най-славните баскетболистки в историята на българския баскетбол днес навършва 70 години

Днес (12 октомври) на 70 гoдини става една от най-славните баскетболистки в историята на българския баскетбол – Пенка Методиева.

Тя е звезда от голямото съзвездие на българския женски баскетбол. Родена на 12 октомври през 1950 г. в Перник. Единственият клуб, в който се състезава е Миньор, от 1969 до 1983 г.

Ето коя е Пенка Методиева:

Шампионка на България през 1972, 1977, 1978, 1979, 1981;

Вицешампионка: 1973, 1975, 1976, 1980;

Бронзова медалистка: 1974, 1982;

Носител на Купата на България: 1978, 1979, 1981 г.;

Финалистка за КЕШ: 1980, 1982 г.;

Финалистка за Купа „Лиляна Ронкети”: 1977 г.; 

Участия на Oлимпийски игри: 1976 г. (бронзов медал), 1980 г.(сребърен медал); 

Европейски първенства: 1970 г. (4-та), 1972 г. (2), 1974 г. (5), 1976 г. (3), 1978 г. (7);

Балканска шампионка: 10 пъти; 

Най-добра баскетболистка на България: 1974 г.;

Най-добра баскетболистка на Балканите:1974  г.;

Избрана в Идеалния отбор на Европа 1978 г.;

В Идеалната десетка на България за 70-те години на 20 вeк;

Треньор в Миньор (Перник) от 1983 до 1996 г.;

Самата тя признава:

Играя баскетбол, откакто се помня. Живеехме до самия стадион, сестрите ми бяха баскетболистки и аз по цял ден шарех по игрищата. Само като видех топка, и хуквах след нея. Няма значение какво ще е – баскетбол, футбол или волейбол. Забравила бях този случай, но ми го припомниха. На тренировка футболистите на Миньор пропускали много дузпи и треньорът извикал мен, за да покажа как се вкарва сигурен гол от 11 метра. В града ни имаше големи волейболисти – Боби и Лиде Гюдерови, Кольо Тасков, Байкушев, Димитров, Младенов… Сред тях не смеех да се пречкам, но заставах встрани и щом забият някоя топка, догонвах я и им я подавах. При баскетболистките беше по-друго. Там играеха сестрите ми Нацето и Вецка, та се чувствах свой човек. Имат ли жените тренировъчен мач, Пенка, с топка в ръце, дебне момента. Като напада единият отбор, светкавично заемам място под неговия кош и си шутирам. По онова време нападенията продължаваха дълго, нямаше го правилото за 30-те секунди. Започна ли прекалено да досаждам и треньорът ме прогони, събирам момчета и момичета и си правим футболен мач на съседното волейболно игрище. Случвало се е, както сме се запъхтели във футбола, треньорът на жените Чомаков да викне: „Хей, запъртък, ела да засрамиш какичките! Ела да им покажеш как се дриблира и че си по-майсторка от тях! По-късно той ме взе в отбора на пионерките, след това на девойките, а през 1967 г. – и при жените. Бях 16-годишна, когато заиграх с големите. Преди това обаче имах още едно приключение. През 1963 г. ме извикаха на тренировъчен лагер за пионерки в София. Ако знаете колко скучен ми се стори той, колко безинтересен! Само тренировки, само баскетбол, няма мачове, няма забавни игри, няма футбол…Събрах си багажа, разпитах как мога да се добера до Перник и се върнах. На следващия ден – пак на нашата площадка. Чомаков ще ме убие с поглед: „Ти какво търсиш тук?“. Обяснявам, но не ще да ме чуе. Изгони ме от игрището. С навлек като мен излиза ли се на глава – пъдят ме през едната врата, аз се вмъквам от… същата. Ходя на тренировките им, преча им, досаждам. Приютиха ме отново. После прецених, че съм сгрешила, когато избягах от лагера за даровити малки баскетболистки.

Все нещо щях да науча. Но от друга страна бях сигурна, че не само у мен е вината за бягството. В София ни обучаваха, както се обучават възрастни, а децата се увличат по играта, по емоционалните с надпревара тренировки, полезното задължително трябва да е представено интересно. Професионалното отношение към спорта се създава на по-късна възраст. В началото е желанието за игра и това желание трябва ва бъде водещо в цялата състезателна кариера.“

Eкипът на bball.bg честити празника на Пенка Методиева, като й желае здраве и успехи във всяко начинание!

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани