19.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
НачалоБългарияХрисимир Димитров пред BBALL.BG: Когато един срещу друг са ЦСКА и Левски,...

Хрисимир Димитров пред BBALL.BG: Когато един срещу друг са ЦСКА и Левски, играчите надскачат това, на което са способни

Ако искаш да печелиш трофей, няма място за притеснение или страх, казва още бившият национал

Днес от 18.00 ч. Левски и ЦСКА ще излъчат новия носител на Купата на България. Това ще се случи в първото Вечно дерби на финал в турнира от 30 години насам, което ще се проведе в „Арена София“.

По този повод BBALL.BG се свърза с Хрисимир Димитров, който е носител на Купи, както с ЦСКА (б.а – от 1994 г.), така и с Левски (б.а. – 2001 г.). Бившият национал сподели какво е усещането да играеш в подобен двубой и какво е мнението му за двата отбора, а освен това даде своята прогноза за изхода на днешния финал.

– Какви спомени имаш от тези дербита?

– Участвал съм в такива дербита, макар че ЦСКА дълго време го нямаше. Преди това сме имали такива мачове. Тогава имаше периоди, в които ЦСКА беше много силен, особено когато бяха под крилото на Овергаз. Тогава имаха много силни чужденци и ставаха много готини мачове.

Без значение с какви играчи разполага единият или другият отбор или къде са в класирането, когато един срещу друг са ЦСКА и Левски, баскетболистите и от двете страни надскачат това, на което са способни. Самият факт, че играят тези два тима означава много. Когато става въпрос за трофей, пък е още по-приятно. Ако спечелиш финал в този турнир, биеш един мач и печелиш Купата на България. Затова тази надпревара е страхотна, защото няма фаворити. Тези, които са смятани за такива, могат да направят грешка, която вече е непоправима.

– Кой най-хубавият ти спомен от периода ти в ЦСКА?

– Спечелената Купа. Тогава играхме финал срещу Плама Плевен. Беше голяма драма в Плевен.

– Има ли напрежение, когато играеш финал за Купата на България?

– Разбира се, че има, но при добрите играчи напрежението изчезва веднага след като започне мача. Може в теб да има адреналин, да си превъзбуден, но след като започне двубоя, вече няма място нито за притеснение, нито за страх. Ако искаш да печелиш трофей, няма място за такива чувства по време на мача.

– Какво е мнението ти за двата отбора?

– ЦСКА започна доста колебливо първенството, но от Нова година насам играят доста стабилно. Понатрупаха и победи. Към момента мога да кажа, че са отборът, който играе най-постоянно. Показват добър баскетбол. Това е важно за един тим – да бъде постоянен през цялото първенство. Заслужено са на финал.

Левски има страшно много проблеми, най-вече от финансово естество. Но всичките проблеми, които имат, ги превъзмогват с огромно желание за игра в мачовете. Така, че смятам, че също заслужено са на финал. Така можеше да е Черноморец, така можеше и Левски, но Левски спечели. Това, на което залагат те в момента, е огромното им желание.

– Кои играчи от двата отбора ти правят впечатление?

– Новото попълнение на ЦСКА Таменанг Чо е доста добър играч, който показва класа във всеки един мач. Затруднява защитите на всички отбори, срещу които играе. Много добър трансфер, смятам едно от последните парчета от пъзела, който трябваше да добавят.

В Левски, предвид финансовото им състояние, нямат възможност в момента да взимат някакви много класни чужденци. Разчитат предимно на някои от по-опитните играчи като Златин Георгиев и Асен Великов, които са си до болка левскари, както и на по-младите играчи и няколко чуждестранни попълнения, които вършата работата си.

– Твоята прогноза за днешния финал…

– Купа за Левски след продължение.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани