13.8 C
София
събота, април 20, 2024
НачалоНационални отбориХрабра България измъчи Литва и остана на крачка от още една победа...

Храбра България измъчи Литва и остана на крачка от още една победа в световните квалификации (видео)

Александър Везенков близо до дабъл-дабъл при завръщането си в националния ни отбор след близо 4-годишна пауза

КАКВО СЕ СЛУЧИ: България се бори мъжки и бе близо до втора победа в световните квалификации. Пред своята публика в „Арена Самоков“ момчетата на Росен Барчовски не успяха срещу един от най-добрите отбори в Европа Литва след 70:72 в мач от група F на пресявките. Нашите са с баланс от 1-4 в своя поток, докато съперникът е лидер с 5 успеха.

НАЙ-ДОБРИ: След близо 4-годишна пауза Александър Везенков се завърна в националния ни отбор. Крилото на Олимпиакос, който намери място в Идеалната петица на Евролигата през миналия сезон, бе над всички с 29 точки след 11/23 при стрелбата си от игра, плюс 11 борби за дабъл-дабъл.

От неговите съотборници с по 9 точки се отчетоха Дий Бост, Димитър Димитров и Йордан Минчев, като първите двама грабнаха съответно по 5 и 7 борби.

Игнас Браздейкис бе най-резултатен за Литва с 13 точки и 6 борби. Мариус Григонис се разписа с 12 и 6 борби. Лауринас Бирутис остана с 10 точки и 5 борби.

РАЗВИТИЕТО: Литовците първи поведоха с 11:5 чрез Тадас Седекерскис, Лауринас Бирутис и Арнас Величка. България обаче не се отказа и чрез Дий Бост, Александър Везенков, Станимир Маринов и Димитър Димитров обърна до 22:16 в своя полза в края на първата част.

През втория период гостите се доближиха на 3 точки, но Павлин Иванов и Александър Везенков направиха 28:22 в полза на „лъвовете“. Финалистът от Евробаскет 2015 отвърна със серия от 5-0, дело на Томас Димша и Мариус Григонис, за да се озове на 27:28. Везенков направи актива си двуцифрен за 30:27, но Игнас Браздейкис изравни за 30:30 с кош и успешен наказателен удар. Литва дори си върна преднината, фиксирайки 34:30 чрез Ейгирдас Жукаускас на голямата почивка.

След паузата селекцията на Росен Барчовски стартира ударно третия период с 12 безответни точки, дошли след далечни снаряди на Александър Везенков и Йордан Минчев, за 42:34. Литва се отърси и чрез Игнас Браздейкис и Лауринас Бирутис намали до 42:41. Наказателната акция на Александър Везенков обаче не спираше, а нашите дръпнаха с 49:41. Напрежението се покачи, след като Дий Бост изрази бурнo претенциите си към съдиите за неотсъдено нарушение, заради което получи техническо, секунди по-късно и Александър Везенков имаше такива. След като литовците вече дишаха във врата на България след 48:49, последваха две тройки на Чавдар Костов и Димитър Димитров за 55:48. Томас Димша фиксира 51:55 след 30 минути.

През последната четвърт устремът на „трикольорите“ продължи, а Александър Везенков и Димитър Димитров вдигнаха на публиката на крака за 63:54. Литва все пак не се отказваше и стигна до 65:63 в своя полза чрез Мариус Григонис, Ейгирдас Жукаускас, Лауринас Бирутис и Игнас Браздейкис. Последваха смени на кошове преди Лауринас Бирутис да вкара за 69:66. Селекцията на Казис Масквитис успяваше с доста усилия в края да удържа крехкия си аванс, а 23 секунди преди края грешка на литовците прати топката в ръцете на Йордан Минчев, но Станимир Маринов не успя да реализира. 0.3 секунди преди сирената бронзовият медалист от световното през 2010 г. започна своята последна атака в срещата, но съдиите не маркираха фаул на Александър Везенков, което предизвика гнева на крилото, както и на селекционера Росен Барчовски. Все пак фаул имаше, но малко по-късно на Йордан Минчев, а Ейгирдас Жукаускас с успешен наказателен удар оформи крайното 72:70 в полза на своя тим.

И ОЩЕ: Националният ни отбор на колички връчи купата си за третото място от европейското първенство в Дивизия Ц на президента на БФБаскетбол Георги Глушков. Това се случи по време на почивката на двубоя в „Арена Самоков“.

КАКВО ПРЕДСТОИ: На 4 юли от 21.00 ч. България ще гостува на Босна и Херцеговина в Сараево. Литовците пък ще играят срещу Чехия в Клайпеда.

СТАТИСТИКА ОТ БЪЛГАРИЯ – ЛИТВА

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

9 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани