10 C
София
вторник, април 23, 2024
НачалоБългарияТони Гуджино: Обичам България, научих езика, започвайки от азбуката

Тони Гуджино: Обичам България, научих езика, започвайки от азбуката

Ноември видях, че имаме потенциал да направим нещо специално, признава баскетболистът на Академик

Тони Гуджино се влюбва в България буквално. Научава българския език, жени се за българка и заживява в страната ни.

Баскетболистът на Академик говори пред TrafficNews за България, стъпките си в баскетбола и любовта си към футбола, но не американския. Ето какво споделя той след бронза в НБЛ и среброто в Delasport Балканска лига през последния сезон:

– Какви бяха твоите първи стъпки в баскетбола? 

– Баща ми и чичо ми постоянно играеха баскетбол. Когато бях на 4 години за Коледа баща ми взе кош. Оттогава започнах да играя. Когато бях на 10 години играех футбол, който в САЩ наричаме сокър. Играх до 14 години и бях много сериозен. Бях 1.40 м. и за две години стигнах 2 метра. Винаги играех баскетбол. Последната година в училище бях много добър. Играх пет години в университета, а след това в Европа, освен България, в Швейцария, Румъния, Белгия.

– Кой е най-добрият ти момент в баскетбола?

– Когато взехме Купата на България с Рилски спортист. Това беше първа купа за Самоков и беше много хубаво изживяване. Трето място с Ямбол в моята първа година също е запомнящо. Тогава имаше доста силни отбори като Лукойл Академик и Левски. Залата беше пълна във всеки мач. В Ямбол много обичат баскетбола.

– Имаше ли културен шок, когато пристигна в България? 

– Езикът е много интересен. Аз играх преди това в Швейцария и френският е латински език и го научих бързо. Имам интересна случка, исках да отида до голям хранителен магазин на четвъртия ми ден в Ямбол и трябваше да хвана такси. Попитах таксито дали е свободно и той клати главата и казва не – поне на запад е така, но след това стана лек скандал за таксито и разбрах, че тук не всъщност е да. Това беше любопитна случка

– Харесва ли ти България?

– Обичам България. Тук е много добре и много спокойно. Аз мога да живея навсякъде. За другите американци е трудно, но за мен не е. Много ми харесва Ямбол, Самоков, Пловдив. Не обичам големите градове. Чикаго е добре, но само за уикенда. София не я харесвам особено. Обичам храната и празниците, тогава е много интересно. На 17 януари е моят имен ден по вашия календар и всички казваха – Къде са бонбоните?! От тогава вече разбрах, че това е моят имен ден. Хората са супер и много интересни. По-интересно опознаваш хората, когато говориш езика, иначе е доста по-трудно. В Швейцария са доста скучни. Правят едни и същи неща и мислят по еднакъв начин. Докато тук е доста добре.

– Как научи българския език? 

– Започнах с азбуката. Не можех да произнасям звуците. Затова започнах да уча азбуката. Хиляда пъти повтарях буквите – а,б,в… Първо научих най-необходимите неща, които си вземам в супермаркета. Четях и рецепти за готвене и постепенно го научавах. Слушах радио и телевизия. Не разбирах нищо, дори не знаех кога свършва думата. След пет месеца в Ямбол вече беше добре и започнах постепенно да научавам българския език. Следващата година в Рилски спортист вече беше доста по-добре. Жена ми говори английския може би по-добре от мен. Тя е българка и започнахме да говорим и на български. Ако имаш желание може, но ако нямаш желание ще знаеш само „мерси“. Аз познавам чужденци, които са 2-3 години тук и не знаят нищо.

– Как се запозна с жена ти, която е българка?

– Вече пет години сме заедно, запознахме се в бар в София.

– Ще останеш ли да живееш в България? 

– За сега оставам в България и ще работя тук. Искам, ако имаме деца и те също да говорят български. По-добре е да живеем тук 3-4 години, но ще видим как ще се развият нещата. Можем да заживеем и в САЩ. Все още не съм взел българско гражданство, но това най-вероятно ще стане до две години.

– Как оценяваш сезона на Академик? 

– Финалът на Балканската лига беше много добър. Въпреки, че загубихме играхме като равен с равен с много силен отбор на тяхна територия. Отсъствието на Васко Бачев също ни се отрази. За мен най-добрият ни мач беше в Черна гора в Балканската лига (б.а. – победата срещу Ибър като гост със 74:64). Тогава четирима човека бяхме с коронавирус, включително и аз. Целият мач играха основно едва 6 момчета. Подкрепях ги много и виках много, макар и от разстояние. Изиграхме страхотен мач. Ноември видях, че имаме потенциал да направим нещо специално този сезон.

– С кои известни играчи си играл? 

– Играх лятна лига в САЩ с Бен Уолъс, който направи солидна кариера в НБА. Лятната лига беше много добра. Там има много таланти. Също така съм играл и с Жарко Ракочевич, който игра в Евролига. С него бяхме заедно в Рилски спортист.

– Как ти се струва българското първенство? 

– Преди 10 години първенството беше по-слабо. Сега е доста по-добре. Играе се по-добър баскетбол. В Швейцария взимат четирима чужденци, който вкарва 25 точки и всички са доволни. Това не е баскетбол. Вече има и доста българи, които играят и лигата е по-добра. Също така има и тактика. Според мен, трябва да има и система за децата, за да се откриват таланти. В НБА не е баскетбол, там основата е атака и няма тактика и защита. Ще дам пример с Майк Джеймс от НБА, който играеше в Милано, но му беше доста трудно и сега се завърна в НБА.

– Какви други спортове харесваш? 

– Както казах футбола. От 14-годишен се влюбих в голфа. Това е доста по-спокоен спорт, но аз го харесвам. Не съм много добър, но обичам да го практикувам. Играя го само, когато се прибера в САЩ. В България все още не е съм го практикувал. Обичам игрите, които тренират мозъка.

– Как се запали по футбола в САЩ, а не например по американския футбол, хокея на лед или бейзбола?

– Около мен имаше доста хора, които играеха футбола, а през 1996 г. футболът навлезе повече в САЩ. При моя ръст обаче не можех да бягам и бяха добър само с глава, затова и приключих с футбола.

– Какво ще си пожелаеш?

– Да бъда здрав, заедно със семейство и да играя още 3-4 години.

ПрезGoogle
ИзточникTrafficnews.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани