7.9 C
София
събота, април 20, 2024
НачалоОще от светаТОКИО 2020: Какво трябва да знаете за Олимпиадата?

ТОКИО 2020: Какво трябва да знаете за Олимпиадата?

От днес светът ще гледа към Япония

Днес (23 юли) ще се открият ХХХІI Олимпийски летни игри в Токио. Със сигурност те ще останат в историята и дълго ще ги помним, защото Игрите трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 г., но заради пандемията бяха отложени с година.

На дългоочакваната церемония по откриването няма да бъдат допуснати обикновени зрители, а само представители на спортните делегации на страните участнички, както и спортни журналисти.

Ето и няколко интересни факта за Олимпийските игри:

– Олимпийското знаме символизира петте континента, преплетени в 5 кръга, символ на приятелството между държавите и самите атлeти. Цветовете са така подбрани, че поне един от тях присъства във всяко национално знаме на страните участнички. За първи път е издигнат на Игрите през 1920 г. в Антверпен. За първи път по време на тези седми летни Олимпийски игри се произнася и Олимпийската клетва. Флагът е създаден от основателя на модерните Олимпийски игри, Пиер дьо Кубертен, през 1914 г. Именно на негово име е и най-ценното Олимпийско отличие, което не е златният медал, а медалът “Пиер дьо Кубертен”, присъждан на спортисти, показали спортсменски дух и честна игра по време на Олимпиадата.

– За първи път жени участват в Олимпийските игри през 1900 г., включвайки се в спортовете голф и тенис. Те са 22 дами от общо 997 спортисти, взели участие в Игрите. Това са на практика и вторите летни Олимпийски игри в техния съвременен вариант, които се провеждат в Париж от 14 май. Повечето шампиони получават вместо медали и купи, трофеи или… дъждобрани. Първата жена Олимпийски шампион е Шарлот Купър (САЩ), която взима челното място в тениса. Това са и най-дълго провеждалите се летни Олимпийски игри – до 28 октомври, или над 5 месеца, а се говори, че участниците били повече от зрителите.

– Един от най-вълнуващите моменти по време на всяка церемония по откриването на Олимпийските игри е парадът на знамената, когато всяка държава е предствена от своя знаменосец и всички атлети, които я представляват, облечени в официалните им спортни екипи за Игрите. За първи път този “парад” се провежда на четвъртите летни Олимпийски игри през 1908 г. в Лондон. Първоначално Игрите е трябвало да са в Рим, но заради силно брожение срещу домакинството в италианската столица се местят на Острова. Това са и първите професионално организирани Игри. За първи път е построен стадион с капацитет 70 000 души, както и плувен басейн, отговарящ на нуждите на Игрите.

За първи път в съвременните Олимпийски игри Олимпийският огън се появява на Игрите през 1928 г., които се провеждат в Амстердам. Огънят се пали месеци преди началото на Олимпиадата в планината Олимп – пали се с огледало и слънчеви лъчи пред храма на Хера. Тази церемония е и своеобразен символ на приемствеността между древните и модерните Игри. За първи път стига с щафета до стадиона на откриването през 1936 г. в Берлин. По традиция, огънят остава запален до финала на съответната Олимпиада.

Българската делегация на ХХХІI олимпийски летни игри в Токио ще бъде предвождана от знаменосеца ни Мария Гроздева, която ще участва за седми път на Олимпийски игри – абсолютен рекорд за участие на Олимпиада в българския спорт. До нея ще застане и плувецът Йосиф Миладинов – двоен европейски шампион за юноши. В Токио ще се състезават общо 42 български атлета в 14 различни спорта: бадминтон, бокс, борба, вдигане на тежести, гимнастика, джудо, кану каяк, карате, лека атлетика, плуване, спортна стрелба, трап и скийт, тенис на маса и художествена гимнастика.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани