8.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
НачалоБългарияТодор Тодоров ще отговаря за детско-юношеската школа на Спартак

Тодор Тодоров ще отговаря за детско-юношеската школа на Спартак

С този сезон искам да покажа на децата, че има за какво да мечтаят, казва за новата си отговорност опитният баскетболист

Един от най-обичаните и отдадени на баскетбола играчи в Плевен Тодор Тодоров ще се нагърби с още една отговорност. 38-годишният център заслужи доверието на ръководството на Спартак и в бъдеще ще оглавява детско-юношеската школата на клуба.

View this post on Instagram

💙💪🏀🔝

A post shared by Spartak Pleven (@bcspartakpleven) on

Освен това, той ще продължи да бъде част от мъжкия отбор на плевенчани, както и негов капитан. През последните няколко години Тодор Тодоров се отдаде на треньорство, като заедно с останалите наставници в школата събира все повече деца около двата коша в зала “Балканстрой”. Последното доказателство за отдадеността и усилията им бе шестото място при 12-годишните момчета на финалите в София.

Искам да покажа на подрастващите, че независимо каква роля имаш в отбора, трябва да се опитваш винаги да си полезен и да помагаш на останалите. Това не всеки път се получава, но с този сезон искам да покажа на всички деца от школата, че има за какво да мечтаят, да се трудят през годината. Дори присъствието на една скамейка на един мъжки отбор е признание за това, колко си се трудил, сподели Тодор Тодоров за новата си роля.

За мен е правилно да се надгради това, което нашата макар и скромна организация, като детско-юношеска школа през последните години се опитва да направи – привличането на по-голям брой деца. Наистина в днешно време е трудно да привлечеш едно дете, да го запалиш по играта, да остане в залата и в един момент да запалиш в него амбицията да стане професионален спортист. Не само за баскетбол, но и за всеки спорт е трудно. Все по-трудно става попълването на прехода от юноши към мъжкия отбор. Важно е да насочим усилията си всички организационно да надграждаме и да се опитаме да създадем новите баскетболисти”, допълва центърът, който се завърна в родния си град през 2018 г.

Не е лесно да се работи с деца от гледна точка на отговорност, която поемаш към тях и към родителите. Но няма нищо по-хубаво от това да видиш хора, които те гледат в очите и искат да вземат от твоите знания. Независимо дали има трудности или не, в момента, в който децата те погледат и кажат – “Тренер, искаме да играеш и догодина – всичко се изпарявa. Мисля, че работата с децата е супер”, казва капитанът на Спартак.

Постигнатото в София приемам наистина е успех за школата на Спартак. Отдавна не е имало отбор, в който ядрото от играчи на възраст 12-13 години да се класира на републиканско в две поредни години. Това е успех и именно затова сме длъжни като организация да накараме тези деца да мислят по-професионално”, коментира още Тодор Тодоров, който е бивш възпитаник на плевенската школа.

Трудно става селекцията и подбора на децата и да ги накараш да останат в залата. Много пъти сме говорили с колегите от школата. Опитвам се да се уча от тях. Не е най-важното да създаваме само играчи. Опитваме са да запалим децата по идеята баскетбол. В периферията на играта има други важни неща. В последно време все повече деца имат интерес към баскетбола. Но ние трябва да сме готови да отговорим и да вземем най-правилните решения за това”, смята баскетболистът на Спартак.

С чисто сърце го казвам – виждам във всяко едно от децата потенциален спортист и професионалист. Поне моето отношение към тях се опитвам да е такова. Не деля децата. Баскетболът има нужда не само от професионални играчи. Има деца, които са отдадени на баскетбола и се надявам скоро да има и такива, които ще стигнат до мъжкия отбор. Аз съм от друго поколение, при което нямаше следене на статистики, а стоене в залата. По този начин се опитвам да вдъхна кураж на всички деца от школата. Има качества, които всеки един трябва да отстоява не само в залата, но и извън нея”, завърши Тодор Тодоров.

Очаквайте скоро неговото мнение за мъжкия отбор на Спартак и подготовката му за новия сезон!

Снимки: LAP.BG и Личен архив

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани