10.2 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоБългарияТауан Ейджи: Наслаждавам се да играя под ръководството на Йовица Арсич

Тауан Ейджи: Наслаждавам се да играя под ръководството на Йовица Арсич

Когато сме напълно здрави всички, ще бъдем наистина добри, допълва крилото на Балкан

Тауан Ейджи е един от чужденците, на които Йовица Арсич залага много в Балкан през този сезон. Роденият в Чикаго баскетболист има възможност да играе в гимназиалните си години с крилото на Сакраменто в НБА Джабари Паркър и да попива от опита на Антъни Дейвис, който през 2019/2020 стана шампион в лигата с Лос Анджелис Лейкърс.

Пред официалния сайт на ботевградския клуб Тауан Ейджи разказва малко повече за себе си, за пътя си и за първите си впечатления от България и Балкан. Ето и какво споделя той:

 – Как се чувстваш в Балкан и в първата ти професионална година в Европа?

– Чувствам се страхотно. Прекрасно е да празнуваш още една година дори при такива несигурни обстоятелства. Наистина е вълнуващо да започна кариерата си на такова място. За жалост все още не успявам да взема максимално от това да играеш професионално, заради липсата на фенове.

– Какво е мнението ти за отбора и треньора? 

– Наслаждавам се да играя под ръководството на треньора Арсич и за Балкан. Той има уникален треньорски стил и винаги знаеш какво иска от теб. Щастлив съм да играя и с всички момчета, които са събрани заедно в отбора. Когато сме напълно здрави всички, мисля, че ще бъдем наистина добри.

– Доколко европейският баскетбол е различен за теб?

– Все още се приспособявам. Все пак съм новобранец и се опитвам да взема колкото се може повече информация от по-опитните момчета в отбора и треньора, за да ги приложа максимално в играта си. Има определено правила, както и технически елементи, към които наистина все още се приспособявам.

– Какви са впечатленията ти от Ботевград?

– Първоначално да дойдеш тук от голям град като Ню Йорк е наистина културен шок. Определено отнема известно време, за да свикнеш, но аз се наслаждам на подкрепата, която усещаме от местните фенове навсякъде. Това прави наистина по-вълнуващо да играеш тук. Здравко Христов и Денислав Вутев ми помагат с уроците по български, на които уча основни неща.

– Какво мислиш за българското първенство и останалите отбори, които имаше шанс да видиш?

– Мисля, че първенството е оспорвано. До момента имахме само един мач пред публика и атмосферата беше много приятна. Мисля, че лигата има доста подкрепа.

– Разкажи ни малко повече за теб… Как започна да се занимаваш с баскетбол?

– Израснах в Чикаго, където съм роден. Играех срещу момчета като Джабари Паркър, Кендрик Нън и други НБА звезди. Това определено ме превърна в играч, който да не се страхува, какъвто съм и днес. Имам четирима по-малки братя, които също играят баскетбол. Един от тях в момента играе в колежа Ню Мексико Стейт.

 – Как преминаха годините, в които играеше в гимназия и колеж? 

– Годините в гимназията и университета ми наистина бяха много успешни. Учих в „Хайд Парк“ в Чикаго и колеж в Тексас, a след това и в Ню Йорк (Айона). Успях да спечеля доста индивидуални, но и отборни успехи с моите отбори. Мисля, че през това време можех да играя на най-високо ниво в най-силното щатско пръвенство.

– За какво мечтаеш и какво би искал феновете на Балкан да знаят за теб?

– Обичам да гледам единствено в близко бъдеще и сега искам да се опитам да печеля с Балкан. Искам феновете да знаят, че съм отдаден играч, който ще дава всеки мач максимална енергия и усилия за отбора.

Снимки: LAP.BG, ФИБА и НБЛ

ПрезGoogle
ИзточникBalkan-basket.com
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани