24.8 C
София
вторник, април 16, 2024
НачалоБългарияСтив Зак – момчето с кадилака

Стив Зак – момчето с кадилака

Центърът на Лукойл похапва лазаня и обича да надува „Пърл Джем“ в колата

Той е висок. Даже ужасно висок. Може би това е и основната причина да избере за свое призвание баскетболната игра. Нищо, че като дете често си фантазирал, че някой ден може да стане професионален бейзболист.

За по-малко от половин година у нас, Стив Зак се превърна в много важен компонент от печелившата система на Лукойл Академик. Супер изявите му при победата на „студентите“ като гости на Бенфика (76:67) миналата седмица му донесоха заслужено признание от ФИБА.

Като бледен юноша американецът мечтаел да се научи да свири на китара. Това едва ли е възможно, защото дарбата му е далеч по-различна. И тази дарба го превърна в MVP на 4 кръг в Европейската купа. Причината? Статистически погледнато, причината бе закодирана в чудовищния дабъл-дабъл от 20 точки и 15 борби (9/10 в стрелбата от игра за 32 минути престой на терена), донесъл на Зак гросмайсторските 35 пункта коефициент на полезно действие в мача.

Тих, скромен, мълчалив и много продуктивен на паркета. Фен на италианската кухня, който никога не би отказал да похапне една майсторски приготвена лазаня. В колата му гърми музиката на „Пърл Джем“, а последният му любим филм, е с участието на един от най-харесваните от него актьори Лео Ди Каприо – „Вълкът от Уолстрийт“.

След фантастична кариера в гимназията в родния си град, младокът се отправя да учи маркетинг в университета Ла Сал, в Пенсилвания. Е, не стига до НБА, но като всеки янки, отдаден на играта под двата коша, не спира да следи случващото се в Лигата отвъд океана. Възхищава се на състезател на поста, на който и той играе. Еталон за център, според Зак е Тайсън Чандлър (216 см, 34 години) – олимпийски и световен шампион с националния отбор на САЩ, шампион на асоциацията с Далас през 2011 г.

Срещу Бенфика, Стив стигна до четвърти дабъл-дабъл този сезон в Европа, но първите му три бяха в рамките на редовния сезон. Впечатляващото е, че дори средните му показатели дотук в турнира са почти равни на дабъл-дабъл: 12,3 точки и 9,3 борби в 10 двубоя!

За пътя, който е успял да извърви през своите 24 години (роден е на 10 декември 1992 г.), Зак е благодарен преди всичко на родителите си. Именно те възпитават в него упоритост, трудолюбие и висока работна етика, с която го помнят всички негови треньори – от гимназията, през колежа, до професионалната кариера.

„У дома се знаеше, че всеки трябва да заслужи това, към което се стреми и това, което иска. От малък бях научен, че нищо на този свят не идва даром и заслугата е на нашите“, казва центърът, който подписа със „студентите“ през миналото лято.

Стив израства в предградието Ню Къмбърленд с население от 7000 души в Пенсилвания. Най-яркият му спомен като тийнейджър е случка, свързана с деня, в който взима шофьорската си книжка. Майка му и баща му го очакват с изненада. Току що са го направили горд собственик на кадилак – култов модел „Девил“, който да може да побере дългуча, извисяващ се до внушителните вече 211 см.

„Колата ми бе подарък, а мой ангажимент бе да изработя сам пари, с които да й пълня резервоара“, връща се назад във времето американецът, който пасна като дялан камък в титулярната петица на Тони Дечев.

Стив е мечтател. Момче, което има широк хоризонт. Ако го попитате къде иска да попътешества, ако му остане мъничко свободно време по време на лятната ваканция, пригответе се за нестандартен отговор: Търкс и Кейкос!

Търкс и Кейкос?!

Сложете ръка на сърцето и признайте, че въобще не сте чували за това място и единствената причина да остроумничите и държите на противното е, че светкавично сте отворили гугъл и сте повикали на помощ търсачката.

Да, Търкс и Кейкос е райско кътче на земята, което Стив ще посети рано или късно. Намира се на Бахамските острови и изглежда ето така:

Преди обаче да си заслужи билет за Бахамите, Зак има още доста несвършена работа, която го очаква с екипа на Лукойл. На дневен ред е срещата, която му предстои с коравите пичове от Енисей Красноярск – препятствие, което момчето от Ню Къмбърленд очаква с нетърпение по две причини: защото, откакто се помни, обича предизвикателствата и защото има стари сметки за уреждане с руснаците.

Източник: bTVnovinite.bg

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани