10.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
НачалоНационални отбориСтефан Михайлов: Ще успеем да съберем отбор от доста мотивирани млади момичета

Стефан Михайлов: Ще успеем да съберем отбор от доста мотивирани млади момичета

Най-нормално е представителният тим да се гради около Борислава Христова, допълва селекционерът на България

Селекционерът на женския ни национален отбор Стефан Михайлов присъства на двубоя от 2 кръг в НБЛ между Спартак Плевен и Левски миналия понеделник. Специалистът говори за шампионата, за тимовете у нас и за представителния ни тим при дамите. 

„Реално от тези шест отбора само два са професионални в женския шампионат. За съжаление не мога да го нарека първенство, тъй като четири от тях играят и в девическите първенства. Малък е броят на баскетболистките, а и немалко момичета спряха да играят професионално преди началото на новия сезон. Ако не се лъжа, трета или четвърта година ситуацията е така и не виждам как може да се промени и да има 4-5 професионални отбора, както беше ситуацията преди години“, заяви Стефан Михайлов.

„Завръщането на Рилски спортист в шампионата е добър пример. Този тим го нямаше немалко време в женския баскетбол. Това завръщане е съвсем логично. В Самоков започнаха от самото начало, направиха подбор и селекция, доста момичета от Рилски участват в националните отбори при подрастващите. Съвсем логично е да има някаква крачка нагоре и този клуб да разполага с представителен тим при жените. Можe би догодина те ще имат по-големи цели, апетитът идва с яденето, но това е добър пример как може да се появи нов отбор в женското направление. Липсата на Славия при жените е много лошо нещо. През годините изчезнаха тимове като Дунав Русе, Хасково 2012 и Нефтохимик. Появи се Локомотив София, но доста изчезнаха, което е много лошо“, коментира специалистът 

Берое се намира в доста силна група за Еврокъп. Печ разполага с висок бюджет, такава е политиката при тях. За самото им участие в европейски турнир имат бюджет може би колкото на всички отбори в нашето първенство. Разполагат с чужденки, а през миналия сезон записаха призово класиране в местното първенство. Хатайспор ще се бори за медали, докато Елицур Рамла отпадна от квалификациите на Евролигата. Трите тима са доста по-силни от Берое. Адриатическата лига е познат турнир за Монтана 2003. В последните години нивото не е онова, което беше в предишните сезони. Нормално е те да търсят участие на Финалната четворка в края на сезона“, каза още наставникът. 

„В ноемврийския игрови прозорец от европейските квалификации ще играем без момичета, които стопираха временно своите кариери. Това е тяхно решение, всеки има такъв момент или моменти, в които даден играч спира да се състезава за известно време или се отказва от професионалния спорт. Разполагам с малка група състезателки за националния отбор, започнал съм разговори за това какво ги очаква в следващите два мача от пресявките. Смятам, че ще успеем да съберем отбор от доста мотивирани млади момичета. Сърбия е европейски шампион и се класира на трето място на Олимпийските игри в Токио през миналото лято. Това е най-силният европейски отбор„, добави Стефан Михайлов. 

„Най-нормално е представителният тим да се гради около Борислава Христова. Дойде времето на нейното поколение. Както при подрастващите всичко се градеше около нея, сега това започва да се прави в женския национален отбор. Разбира се, че ще има поканени в отбора и от девическите национални тимове. Има такива, които показаха, че заслужават да намерят място в него. Имената ще бъдат обявени по-късно. Трябваше да се направи всичко възможно 16-годишните момичета да играят европейското първенство за тази възраст в България. Ако тимовете на Сърбия и Черна гора липсваха, този отбор щеше да се класира за Дивизия А без никакъв проблем“, завърши той. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани