8.8 C
София
събота, април 20, 2024
НачалоБългари в чужбинаСтабилен Александър Везенков в дерби №200 на гръцкия баскетбол

Стабилен Александър Везенков в дерби №200 на гръцкия баскетбол

Българинът с дабъл-дабъл, Олимпиакос дръпна във финалите срещу ПАО и подари победа за рождения ден на Йоргос Барцокас

Навръх 57-мия рожден ден на своя треньор Йоргос Барцокас Александър Везенков и Олимпиакос направиха първата крачка към титлата в Гърция. На свой терен българинът и отборът му биха Панатинайкос със 74:61 в първия мач от финалната серия в шампионата на южната ни съседка. Срещата започна с 20-минутно закъснение, заради сълзотворен газ, който се разпростря над терена, но след пречистване на въздуха, играчите се върнаха на терена.

Това бе дерби №200 в историята на гръцкия баскетбол между „червено-белите“ и „детелините“. Тук са включени както срещи от редовния сезон, така и от плейофите в елита на южната ни съседка от 1963 г. насам.

206-сантиметровото крило допълни сметката си с още един дабъл-дабъл в елиминациите за Олимпиакос – 12 точки и 10 борби плюс 3 асистенции и 1 чадър за 32 минути на паркета като титуляр. При стрелбата си участникът в Идеалния отбор на Евролигата от последния сезон бе 4/7 от средно разстояние, 1/3 зад дъгата и 1/2 от линията за изпълнение на наказателни удари.

От неговите съотборници Костас Слукас отбеляза 16 точки. Мустафа Фал също стигна до двойните показатели – 14 и 10 борби.

Янис Папапетру и Окаро Уайт бяха най-резултатни за Панатинайкос с по 13 точки, като първият грабна и 5 борби. Джеръми Еванс финишира с 11 и 11 борби.

Александър Везенков и компания бяха под пара още от началото, като лимитираха съперника до едва 4 точки през първите 10 минути, отговаряйки с 23, за да поемат лидерството. Олимпиакос остави противника без точка в първите 4 минути и половина, като направи серия от 11-0, дело на Тайлър Дорси, Костас Папаниколау, Александър Везенков и Мустафа Фал, и до финалната сирена не изпуснаха водачеството.

Във финалната серия в Гърция се играе до три победи от пет двубоя. Следващият мач между Олимпиакос на Александър Везенков и Панатинайкос ще бъде на 14 юни. 

СТАТИСТИКА ОТ ОЛИМПИАКОС – ПАНАТИНАЙКОС

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани