21.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
НачалоЕвропаСравниха Александър Везенков с играл в НБА (видео)

Сравниха Александър Везенков с играл в НБА (видео)

Според Eurohoops, българинът и Йоргос Папаянис са най-прогресиращите баскетболисти в съставите на гръцките грандове

Два от големите съперници в европейския баскетбол и заклети врагове в Гърция Олимпиакос и Панатинайкос ще се изправят днес един срещу друг от 21.00 ч. българско време в Двореца на мира и дружбата в Пирея. Двубоят ще бъде от програмата на 24 кръг в Евролигата.

Сайтът Eurohoops.net погледна от различна гледна точка на дербито, като направи сравнение между Александър Везенков и Йоргос Папаянис, макар че българинът няма да вземе участие в сблъсъка заради контузия. Eто какво пишат анализаторите за нашето момче и за бившия играч на Сакраменто в НБА:

Александър Везенков – годината на рестартирането  

Когато Александър Везенков реши да удължи договора си с Олимпиакос през миналото лято, мнозина очакваха да видят друг играч на паркета, с много повече психика, който ще направи разликата в атаките и в борбите, подобрявайки се в защита. Българският баскетболист, който е важна част от ростера на Йоргос Барцокас, участва в 21 от общо 23-те мача на тима си през този сезон, като пропусна два двубоя заради травма.

На сметката си Везенков оставя средно по 9.1 точки при успеваемост в стрелбата от близко разстояние 45%, 41% зад дъгата и 85% от фаул линията. Освен това, той има по 4.7 борби, 1 асистенция, 0.4 откраднати топки и 0.4 чадъра. Разликата между предишния сезон и в този при него е огромна. Не би било грешно да се каже, че крилото е най-важният играч на позиция 4 за Олимпиакос през 2020/2021, въз основа на изявите му.

До този момент Александър Везенков има немалко силни двубои в Евролигата, но най-добрата му вечер определено бе срещу Химки, когато наниза 19 точки, като бе 5/10 в стрелбата, плюс 6 борби и 2 асистенции за КПД 26.

Йоргос Папаянис – година на предизвикателства и еволюция

През миналото лято по различни причини Панатинайкос напълно промени хода на логиката при изграждането на селекцията си. От клуба опитаха да поставят в едрото си играчи като Йоргос Папаянис. И май точно с него не са сбъркали, тъй като той е в най-добрата година от кариерата си. Ясно се вижда, че 23-годишният баскетболист е положил доста усилия, за да подобри играта си в отбрана, показвайки съвсем различна нагласа към натиска, който оказва на всеки един противник, гледайки го право в очите.

Йоргос Папаянис се включва в общо 20 от 22-те изиграни срещи на ПАО в Евролигата, оставяйки срещу името си средни показатели от 9.7 точки при успеваемост в стрелбата от средна дистанция 67% и 81% от линията за изпълнение на наказателни удари, в добавка към 6.3 борби, 1.2 асистенции и 2 чадъра.

Центърът, чието израстване е изключително важно не само за Панатинайкос, но и за гръцкия национален отбор, в момента е водач в класацията по блокирани изстрели в Евролигата, заедно с Еди Таварес от Реал Мадрид. Ако трябва да говорим за най-добрия му мач, но това със сигурност е този срещу АСВЕЛ, в който нанизва 18 точки, допълнени от 8 борби, 2 асистенции и 3 чадъра за КПД 28.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани