13.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
НачалоНационални отбориСимеон Лепичев: България е вкъщи

Симеон Лепичев: България е вкъщи

Всичко е хубаво тук, казва още един от новите играчи в националния ни отбор

Симеон Лепичев е едно от новите имена в състава на мъжкия ни национален отбор за лагера в Панагюрище. Росен Барчовски събира отбора си за кратка подготовка на 2 август.

Симеон Лепичев е добре позната баскетболна фамилия у нас. След мачове в малайзийското първенство и колежанския шампионат на САЩ с екипа на Флорида Атлантик, 206-сантиметровото крило продължава кариерата си в Европа. През миналия сезон носи екипа на испанския втородивизионен Навара. Тази есен пък ще се премести във Франция. За последно с екипа на България Симеон Лепичев игра през 2015 г. с младежите.

Към момента Симеон Лепичев се подготвя за лагера на националния ни отбор в София в компанията на друг от избраниците на Росен Барчовски – Алекс Симеонов. Ето и какво сподели тежкото крило преди сбора на националите:

– Как се стигна до поканата на Росен Барчовски за мъжкия национален отбор?

– Миналата година, през лятото тренирах с Левски, направих няколко приятелски мача с тях. Росен Барчовски ме видя. Предполагам оттам са тръгнали нещата.

– След толкова години без мачове за България, какво очакваш от този лагер?

– Не знам какво да очаквам. Познавам някои момчета от отбора, с който ще тренираме в Панагюрище. Тези от Левски, както и някои, с които съм играл при 20-годишните на България като Николай Вангелов. Чувал съм само за другите. Нямам никакви очаквания от лагера. Отивам и се готвя да играя. Това е.

– Допълнителен стимул ли е за теб класирането на националния отбор за европейско първенство?

– Следя представянето на националния отбор. Знам за класирането. Но това не ми влияе. Просто искам да играя баскетбол. Където и да е, по какъвто и начин да е. Ако е с българския национален отбор, добре. Ако не, където намеря.

– Играл си в различни първенства, дори континенти. Какви са разликите?

– Роден съм в Малайзия. Там, по местните правила, се водя за местен играч в лигата им. Затова там играх и с първия си професионален договор.

Навсякъде е различно. Културите са различни. Начинът, по който се отнасят към баскетбола е различен. В Малайзия, там където аз бях, беше доста професионално. Отнасяха се много сериозно към нещата. Бях в единствения отбор от Първа лига, в който всичко беше на много високо ниво. В Испания, във Втора лига, а и Лига Ендеса, всичко е на много професионално ниво. Но в по-ниските дивизии не е точно така. Навсякъде има и професионализъм, и непрофесионализъм.

– А предложение от някой български клуб не си ли имал?

– Не съм получавал.

– Имал ли си предложение да играеш за националния отбор на Малайзия?

– Да, искаха да ме картотекират. Но аз вече бях играл за България. Но дори да не бях и да можеше, нямаше да го направя.

– Има един въпрос, който известен български телевизионен водещ задава винаги на гостите си – „Какво е за теб България?“. Как би отговорил?

– България е вкъщи. Храната е най-хубава тук. Българските традиции. Засега се чувствам вкъщи като се прибера. Уютно и удобно е. Всичко е хубаво.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани