13.8 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоЕвропаСилни изяви на отбора 3x3 Спешъл Олимпикс България във FIBA Open 3х3

Силни изяви на отбора 3×3 Спешъл Олимпикс България във FIBA Open 3х3

Съставът ни се включи в 8-мото издание на турнира

Отборът 3х3 баскетбол на Спешъл Олимпикс България участва в 8-мото издание на FIBA Open 3х3, което се проведе на 18 и 19 юни в Швейцария. Изданието на турнира отбеляза 90 години от създаването на ФИБА и събра 300 отбора от цял свят.

Отборът изигра пет мача срещу силни противници – Финландия, Норвегия, Белгия, Литва, Босна и Херцеговина. Въпреки загубите, съставът ни показа високи баскетболни умения и спортен дух.

В обединения отбор 3х3 баскетбол на Спешъл Олимпикс България участваха атлетите с интелектуални затруднения Йордан Димов, Николай Тагарев, Камен Тодоринчев и техните партньори от НСА „Васил Левски“ Маргарита Чипова и Иван Иванов. Ръководител на делегацията бе националния треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България доц. Мариана Борукова, преподавател в НСА „Васил Левски“, и треньорът Виктор Фам.

„Тримата атлети Йордан Димов, Никола Тагарев и Камен Тодоринчев реализираха своите първи точки в изключитилно трудните състезателни условия. Показаха баскетболни умения и невероятна борбеност. Паднахме, но това са загуби от държави като Финландия и Норвегия с традиции и голям опит в приобщаващия спорт“, сподели доц. Борукова.

В обединените отбори на Спешъл Олимпикс важна роля играят партньорите.

„Подкрепата и съпричастието по време на игра на партньорите Маргарита Чипова и Иван Иванов, както и на треньора Виктор Фам, имаха ключово значене за представянето на отбора. Те не бяха само партньори. Бяха приятели, които създадоха приобщаваща социална среда за атлетите“, подчерта Борукова.

Спешъл Олимпикс България участва за втори път на 3×3 FIBA Open, но с различен отбор. Преди две години международната централа създаде специалната категория Спешъл Олимпикс с цел турнирът да разшири възможностите за участие на хора в неравностойно положение.

„Целта на Фондация ФИБА е да създаде приобщаващо събитие за всички, съгласно мисията ни Баскетбол за всички. Рекорден брой от 15 категории ще даде възможност на атлети на възраст от 2 до 50 години, с различни способности да участват“, споделя директорът на фондацията Флориън Уанингер.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани