12.4 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоБългарияСилвия, която избра №14, заради Кройф (видео)

Силвия, която избра №14, заради Кройф (видео)

Германова не искала и да чува за баскетбол, но баща й взел решението вместо нея

Силвия Германова – едно от големите имена на женския ни баскетбол през 80-те, печели сърцата на публиката с красота, интелект и финес. И с фланелката с неизменния №14 върху гърба. Гермманова носи този номер по време на цялата си кариера, както в България, така и впоследствие във Франция. Играе с него на клубно и национално ниво до последния си мач, когато е на 43.

И защо №14? Възелът се разплете при гостуването на олимпийската вицешампионка и носителка на КЕШ в предаването „Преди обед“ по bTV. Оказва се, че когато прохожда в баскетбола, Германова вече е закъсняла и трябва да избира само между два номера: 14 и 15.

„Избрах 14. Във времето, в което започвах да играя Йохан Кройф бе изключително магнетична и колоритна фигура в света на спорта. След това, през годините, в които се състезавах в мен винаги е имала една идея да бъда поне малко голяма като него“, разказва шесткратната поред шампионка на България и шест пъти поред носителка на Купата на страната с Левски-Спартак в студиото.

Така Силвия – къдрокосото момиче, родом от Гоце Делчев, прави първите си стъпки под коша в Пловдив. С №14 и с мисълта за великия холандски футболист и впоследствие треньор Йохан Кройф. А №14 й приляга. Защото пътят, който извървява е достоен, труден, но изпълнен с постижения, за които поколения наред могат само да мечтаят.

Спортната й съдба започва на пистата за лека атлетика. Започва да тренира, висока е, треньорите я забелязват на едно ученическо първенство по народна топка през 1973 г. Следва обаче тежка контузия на крака и дълъг престой в ужасна шина, която така я стресира, че тя не иска и да чуе за спорт, камо ли за баскетбол, за който я агитира настойчиво Христо Костов – един от известните наши треньори от близкото минало.

„Накрая баща ми взе решението, вместо мен. Треньорът бе намерил свой познат, който да го убеди. Казах му: Ама, аз не искам да тренирам баскетбол. Но той отговори: Не, ще играеш.“ И така стана. Ние бяхме поколение, което бе възпитано да се подчинява и да зачита авторитетите. След години, когато вече играех и често се контузвах той бе този, който постоянно ми повтаряше: Ти ще престанеш, но аз вече бях тази, която му отговаряше: Не, няма. Ти взе това решение и аз просто играя. Връщане назад, няма.

От игрищата на сгурия и китайските гуменки върху краката си, Германова извоюва мястото си в олимпийския отбор за игрите в Москва 1980, където България печели сребро, а тя е редом до легенди като Надка Голчева, Петкана Макавеева, Пенка Стоянова, Пенка Методиева. С Голчева и Макавеева покоряват и Европа с Левски Спартак – през 1984-та в Будапеща. Горчилката е година по-късно, когато „сините“ губят битката за европейската купа с точка разлика и не без „помощта“ на съдиите и така не успяват да дублират успеха си.

Европейската вицешампионка с България от Италия 1986 завършва две висши образования у нас – журналистика и българска филология преди да заживее във Франция през 1989 г. Първоначално заминава, за да играе баскетбол във Вильорбан, но с мисълта, че ще се върне. Днес, 27 години по-късно, Силвия се радва на двете си пораснали момчета Александър и Климент, а всяка събота преподава български език в българското училище в Марсилия. Отскача до родината, за да презареди батериите и да се събере със съотборничките си, за да си спомнят за славните времена, в които пълните трибуни на залите у нас и в чужбина скандират познатия рефрен: „И сме най-красиви, и сме най-добри.“

Източник: bTVnovinite.bg

Цялото интервю от гостуването на Силвия Германова в „Преди обед“ може да изгледате тук:

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани