10.8 C
София
сряда, април 24, 2024
НачалоБългарияСандра Велчева-Хънт: Ще понеса своята отговорност

Сандра Велчева-Хънт: Ще понеса своята отговорност

Ще поискам да бъда освободена от длъжността Мениджър на НБЛ, казва още тя

НБЛ най-вероятно ще има нов мениджър от следващия сезон. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на лигата и БФБ, която се проведе в Пресклуб България. На срещата с медиите присъстваха настоящия мениджър на НБЛ Сандра Велчева-Хънт, както и президентът на БФБ Георги Глушков и главният мениджър на централата Елеонора Рангелова.

По време на пресконференцията мениджърът на лигата Сандра Велчева-Хънт даде разяснение на казуса около наказанието на Левски, наложено от нея, заради ситуацията с Йордан Минчев и изрази готовност да напусне постта си след края на сезона. Ето и какво каза още тя:

В конкретния случай на Левски и Йордан Минчев, те се възползват от чл. 62.т.8 от правилата на НБЛ, където даден състезател може да бъде картотекиран без Letter of Clearance. Този документ следва да бъде придобит от клуба в рамките на 10 дни след това, за да може състезателят да има състезателни права. Затова Йордан Минчев фигурира в лицензионния списък – картотека, както ние го наричаме за състезателите, но той няма състезателни права до придобиване на документа Letter of Clearancе. Както вече разбрахте, на БК Левски бива напомнено, че трябва да придобият този документ в рамките на 10 дни от администрацията на Българска федерация баскетбол, но така или иначе той не е придобит. След това нямаме правила, или нямаме процедура, с която администрацията на лига или федерация уведомява клуба, затова че състезателят няма състезателни права или го вади от картотеката. Убедена съм, че оттук насетне такава процедура ще има и тя ще бъде много ясна и точна, защото този случай е абсолютен прецедент. За моята работа от 14 години в НБЛ никога не е имало такъв случай и това е първият път, в който състезател бива картотекиран през месец март, а влиза в игра за първи път през май. До тук няма никакво нарушение на процедурите по извършване на картотека на НБЛ, според правилата, които се изготвят и одобряват от Общо събрание на лигата, след което биват утвърждавани от Управителния съвет на федерацията”, заяви Сандра Велчева-Хънт. 

Важно е да се знае също така, че заявявайки участие за всеки сезон в първенството, всеки един от баскетболните клубове подписва декларация, в която заявява, че е наясно с тези правила и се съгласява да ги следва. След това идва пропуск от моя страна, в който късно установявам това нарушение. Както вече добре знаете, нарушението е установено след третата среща, в която Йордан Минчев участва. Затова по-късно установено нарушение аз ще понеса своята отговорност и тъй като отново според нашите правила, аз нямам възможност да подам оставка, ще свикам Общо събрание на лигата, с което ще поискам да бъда освободена от длъжността Мениджър на НБЛ. За съжаление обаче това не променя ситуацията за БК Левски и отговорността, която те имат и съответно последствията, които носят в момента. Въпреки всички конспиративни теории, които чух в последните дни, за мен, а убедена съм и за всички колеги, е изключително неприятно да се стигне до този момент. Бъдете убедени, че не е било особено вълнуващо да напиша решение, с което налагам три служебни загуби и прекъсвам тази полуфинална серия и въобще опорочаваме първенството по този начин. Но така или иначе аз съм член на Българска федерация по баскетбол, която е член на ФИБА, и това нарушение касае международен трансфер и нарушаване на международни права на състезател, пред което ние нямаме друг законосъобразен изход от тази ситуация. Много ми се иска, ако има как да се разграничи какво ни се иска на мен, на всички останали колеги, както и на баскетболната общественост, и това какво трябва да се направи. Разбирам, че тежестта е огромна и наказанието е много сериозно, но ако имате възможност, отворите правилата и прочетете единственото предвидено наказание за такова нарушение е служебна загуба. Както вече споменах, аз поемам своята отговорност за късното установяване на това нарушение, но извършването му не се изтрива с това, че е установено късно. То е налице и се е случило„, допълва тя. 

Много често с края на трансферния период се привличат нови състезатели. През този сезон той бе на 8 март, когато е картотекиран Йордан Минчев. Както ви обясних, правилата на НБЛ се одобряват от Общото събрание на лигата. Правилата на ФИБА не поставят срок кога да се издаде Letter of Clearancе, това и сега може да се направи. Той е картотекиран на 8 март и ако не е предвидена опцията той да бъде картотекиран без Letter of Clearancе, т.е. той не може да бъде картотекиран. Затова клубовете поискаха това нещо с 10-те дни отскрочка, защото доста често тези трансфери се осъществяват в последния ден. В този конкретен случай на 8 март бяха картотекирани още трима играчи на Левски, които имаха Letter of Clearancе и получиха веднага състезателни права. Йордан Минчев нямаше. Това, че някой фигурира в картотеката не означава, че има състезателни права. Мога да ви дам и друг пример – състезател, който е картотекиран, наказан е, дисквалифициран е, спрени са му правата за определен брой мачове, той не се вади от списъка на лицензираните състезатели. Този списък се изважда от една система, разработена през годините. Представлява лист, на който има дата и час. Това нещо също бе въведено преди години, за да е ясно, че никой състезател не е картотекиран след края на трансферния период. Имали сме и такива спорове и казуси, дали всичко е легитимно. Това го удостоверява. Този списък се подписва и подпечатва от мен и по електронен път се изпраща на клуба. В рамките на сезона, според това, един клуб колко състезателя картотекира, може да получи 10 такива списъка. Ако приемем в случая, че аз извадя Йордан Минчев от списъка, макар че нямаме такава процедура, отборът на Левски все още има предния списък, който той може да представи и да пусне състезателя в игра. Затова тук има споделена отговорност и затова тук има отговорност на клуба, който знае кой състезател има състезателни права и кой няма. Както един състезател е наказан или по други причини е със спрени права, той не бива да бъде допускан от отбора да играе„, казва още Сандра Велчева-Хънт. 

Дежурните делегати получават от клуба списъка с лицензирани състезатели и тимовия лист, който клубът си изготвя за всяка среща и в този тимов лист се въвеждат имената на състезателите, които ще вземат участие в конкретната среща. Делегатът сравнява списъка с лицензираните състезатели с тимовия лист, но и двата документа се предоставят от клуба. Сигурна съм, че след този прецедент ще има категорични промени, как ще се администрира, как делегатите ще проверяват, но сега говорим за този момент„, добави мениджърът на НБЛ. 

Обмислях да направя събрание на лигата възможно най-скоро, за да не изглежда, че забавям нещата във времето. Тъй като само аз се занимавам с администрирането на лигата, смятам, че е по-добре да завърши сезона, за да мога да направя финансов и оперативен отчет на лигата, който да предам и на това събрание да поискам своето освобождаване, защото аз нямам на кого да прехвърля работата към момента, затова не го свиквам незабавно. Нека видим колко ще се проточи сезона или ще завършим до 6 юни. След което ще има отчет и ще свикаме Общото събрание”, разяснява Сандра Велчева-Хънт. 

Беше поискано Общо събрание на лигата, но то нямаше нужните реквизити, за да се определи като такова. Това бе по-скоро среща на лигата. Нямаше дневен ред и нямаше конкретно искане от страна на Левски. Впоследствие г-н Папазов обясни, че той иска от Общото събрание на лигата да гласува да отмени моето решение като мениджър на НБЛ. Той е воден от логиката, че след като, според правилата ни, Общото събрание ме освобождава и назначава, гласува документи, то няма как да не може да отмени мое решение. В същите тези правила няма предвиден текст, в който да пише, че решението на мениджъра на НБЛ, каквото и да е то, може да се отмени от Общото събрание. В други нормативни документи на федерацията вече е написано, че решения на членовете на федерацията могат да бъдат отменени чрез обжалване пред Арбитражната комисия. Събранието беше двучасово, всички клубове бяха изключително съпричастни, взеха отношение. За мен това е изключително неприятна ситуация. За мен са изключително неприятни тези конспиративни теории, въпреки че ги разбирам. Никой в рамките на това събрание, колкото и всеки да е наясно, че това е изключително пагубно за баскетбола, за имиджа на спорта ни и за провеждането на първенството, не можа да даде някаква идея, ние законосъобразно да решим нещо друго. Още повече, че това биха били идеи, тъй като дори това събрание не може да вземе такова решение или да промени правилата на този етап„, завърши тя.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани