11.8 C
София
сряда, април 24, 2024
НачалоНационални отбориРосен Барчовски: Ще направим всичко възможно, за да защитим играчите

Росен Барчовски: Ще направим всичко възможно, за да защитим играчите

Дебютантите се включиха с голямо желание в лагера, допълва селекционерът на България

Селекционерът на националния ни отбор Росен Барчовски събра най-добрите български играчи за мини-лагер. Пред „България Днес“ специалистът сподели своите впечатления от състоянието на баскетболистите и очакванията си за предстоящите в края на месеца европейски квалификации срещу Гърция и Босна и Херцеговина в Сараево.

Ето и какво сподели Росен Барчовски:

– Г-н Барчовски, какви бяха основните цели и задачи на лагера?

– За предишния квалификационен цикъл през февруари, когато играхме с Гърция и Латвия, направихме лагер месец по-рано. Изиграхме две контроли. Имаше полза. Сега повторихме. Целите бяха две. Да видим в какво състояние са играчите, защото от февруари не сме били заедно. Планирахме лятото също да се съберем. Поради обстановката беше много трудно. Искахме да поставим част от нещата в нападение и защита, за да може на следващия лагер преди квалификациите да не сме от нулата. Желаехме да видим как ще се получат нещата с контрола. За дебютантите беше важно да почувстват атмосферата. Най-важното беше, че всички са здрави и без контузии.

– Повикахте двама дебютанти – Кръстан Кръстанов и Константин Костадинов. Какви са вашите впечатления от тях?

– Включиха се с голямо желание. Работиха много добре. Много съм доволен от влагането и уменията. Като махна съвсем малките притеснения, защото за пръв път са в националния отбор. Коцето е малък. Само на 17. Разликата с останалите е голяма, но почти не му личеше. Познавам Кръстан отдавна. През няколко години получаваше контузии. Сега тренира в нормален ритъм в Ямбол. Дойде в добро състояние.

– На какъв пост ще ползвате Костадинов, който е един от таланти на Реал Мадрид?

– Основното му развитие е на позиция три. Не са много крилата с подобен ръст. Той е около 204 см. Има преимущество. Първият ден на тренировкаа имахме само трима високи играчи. Той се включи на позиция четири. В контролата игра на тройката, както е в Реал.

– Доста промени настъпиха в квалификациите. Какво да очакваме от мачовете срещу Босна и Гърция?

– Всичко е объркано. Имахме планове с домакинство на Гърция. Много отбори са губели в исторически план, когато са играли в България. Беше голямо преимущество, както се случи и с мача срещу Латвия. През ноемврийския прозорец няма да имаме домакинство. Много е вероятно да нямаме и февруари. Следващият турнирен балон ще е в Латвия. Неприятно е. Освен това, не знаем в какво състояние ще са другите тимове. Кои играчи ще бъдат пуснати и кои не. Босна имат огромен потенциал като имена с двама баскетболисти от НБА. При нас също не се знае. Александър Везенков има голямо желание да се включи, но има ангажимент в Евролигата. Дий Бост увери, че ще дойде, но не е ясно какво ще става във Франция. Подготвяме се в неизвестност.

– При тази ситуация кога отново ще съберете националите?

– Първоначалната идея беше да направим лагер от 18 до 23 ноември в България. След това още четири дни да бъдем в Сараево. Все още не е ясно какъв ще е форматът на българското първенство във връзка с епидемичната обстановка. Възможно е да се промени и да играем в т.н. „балони“. Тогава може да получим и някой ден повече. Важно е да изолираме националите, защото заразата води до отпадане на състезатели и карантина на останалите.

– Какви мерки вземате за защита на баскетболистите?

– Непрекъснато правим тестове. Следим за температура. Има няколко неща. В хотела всеки ще спи поотделно. При хранене ще има максимум 4 човека на една маса. В залата няма да ползваме съблекалня, а всеки ще се преоблича в хотела. В автобуса ще сядаме през една седалка. Ще направим всичко възможно, но нашият спорт е контактен. Ние сме на терена. Има допир със съперника. В тениса е по-възможно да се опазиш. Там са двама души през 20 метра.

ПрезGoogle
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани