12.4 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоНационални отбориРосен Барчовски: Отборът на Чехия е победим

Росен Барчовски: Отборът на Чехия е победим

Националните тимове за мъже и жени играят за класиране и успехи, допълва треньорът на България

Селекционерът на България Росен Барчовски е на мнение, че двата двубоя срещу Чехия могат да определят класирането на отбора за следващата фаза на световните квалификации. По време на днешната пресконференция в София треньорът на представителния ни тим говори още за съперника, подготовката, състава и нивото в НБЛ.

15 баскетболисти в състава на България за подготовката и мачовете с Чехия

Ситуацията е еднаква и за двата отбора. Това е класиране за следващата фаза. От тези два мача може да се реши всичко. Две победи класират тима във втория етап. При една победа ще бъде важна разликата. Това са едни такива сметки, които трябва да ги правим, ние ги знаем, играчите ги знаят. За мен много по-важно е как играем. Когато играем добре, когато сме проявявали характер, сме успявали. Смятам, че отборът на Чехия е победим. Разбира се, води се фаворит, игра на Олимпийски игри, участник на европейски първенства, но и те имат своите проблеми. Не могат да използват всичките си играчи от Евролигата и НБА„, заяви Росен Барчовски.

Росен Барчовски за Дейвид Кравиш: Ще ни бъде много полезен под коша

„Кой знае какви чудеса откъм подготовка не могат да се правят. Трябва да се пипа много ювелирно. В нападение и в защита да се изгради химия не е лесно, но няма място за оплакване. Това, че чехите са с две загуби за мен не е плюс, защото те са отбор, който е свикнал да участва на всички форуми и да се представя добре. Ще направят всичко възможно да съберат максимума от състава си. Има играчи при тях, които са липсвали в първите две срещи. Домакинството е при тях във втория мач и ще вземат всякакви мерки. При тях напрежението ще тежи. При нас, нито аз, нито ръководството на федерацията е поставяло някакви цели за задължително класиране, или има натиск в баскетболното общество. При тях ще го има“, каза още наставникът на България.

Росен Барчовски за Везенков: Предложението ни е да играе във втория мач в Чехия

Когато съм правил селекцията на тези играчи съм се съобразявал с две неща – баланс с това да се повика най-доброто, което да направи така, че да победим и да влезем в следващата фаза. Там има нови 6 мача с още по-качествени и силни отбори. Разбира се, гледайки и малко по-напред в перспектива към европейското първенство, част от състава са Емил Стоилов, Константин Костадинов, сега и Мирослав Васов. Искам да има баланс. Националните отбори за мъже и жени играят за класиране и победи, а има подрастващи отбори, където се развиват играчите. Това е водещото„, допълва Росен Барчовски.

Чавдар Костов: Надявам се да направим добри мачове срещу Чехия

С изключение на Рилски спортист, всички останали отбори в първенството имат селекционни проблеми на база на недостатъчно финансиране и на база на здравословната ситуация. Това прави тимовете, без първия, нестабилни и съответно нивото не е достатъчно добро, такова каквото на нас ни се иска. Има оспорвани мачове, което е добре за публиката, но нивото не е достатъчно високо„, завърши селекционерът.

На 24 февруари отборът на Росен Барчовски ще приеме Чехия в „Арена Ботевград“, а три дни по-късно ще гостува в Пардубице.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани