20.2 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоНационални отбориРосен Барчовски: В България не се случва често такава атмосфера

Росен Барчовски: В България не се случва често такава атмосфера

Ако някой може да напише сценарии за баскетболна среща, особено срещу световния шампион, ще го поздравя, каза още селекционерът на България

„Много съм щастлив, благодаря на публиката и на Българската федерация по баскетбол. След първите няколко минути играхме изключително. Когато изоставахме с 19-4, бяхме под напрежение. Играхме страхотно. Не съм виждал българския тим да играе така. Посвещавам победата на публиката, защото в България не се случва често такава атмосфера. Тези хора толкова чистосърдечно подкрепят отбора„, заяви наставникът на България Росен Барчовски след успеха над Германия с 67:62 в среща от евроквалификациите.

Не знам доколко реалистично е било да вярваме, но много искахме. Лично аз съм длъжен да вярвам винаги, срещу когото и да играем. Започнахме припряно в нападение, то си личеше, но беше рано, това не ме притесняваше. След това играхме със страхотен характер, търпеливо в нападение и със страшна защита. Надиграхме един отбор, който преди дни победи Черна гора с голяма разлика, каза още треньорът на „лъвовете“, които са с баланс от 1-1 в своята група D.

„Имахме и проблеми. Благодарност на Коди Милър-Макинтайър и Павлин Иванов, които сами пожелаха да играят. Вторият по време на мача не можеше повече, Димитър Димитров беше болен, но сам поиска да играе. Това е една малка победа, когато контузени и болни състезатели сами пожелаят да играят за национален отбор. Това е предварителна победа преди самия мач. Планът за мача бе да играем с голяма ротация, успяхме. Хубава атмосфера и сега можем малко да се порадваме“, допълни специалистът.

„Ако някой може да напише сценарии за баскетболна среща, особено срещу световния шампион, ще го поздравя. Така се случи в този двубой, успяхме да устискаме. Не мога още да изживея победата. Нещо около този период винаги се случва с мен и националния отбор, така спечелихме и срещу Латвия преди години, точно на тази дата. В този период се класирахме и за последното европейско първенство. Роди ми се внук, победихме световния шампион. Кажете, че няма съдба“, обясни той.

„Поприказвахме се сериозно след първия мач още на място, не скрих никакви критики след срещата с Швеция. С риск малко да падне самочувствието, не ме беше страх да се поскарам, защото знаех, че тази атмосфера и в този двубой с Германия няма как да не си мотивиран. Откакто се помня, функционираме винаги така – след някой посредствен мач следва добър. Ще ми се да видя два поредни силни мача от нашия тим. България не се случва често такава спортна атмосфера, имаме победи в индивидуални спортове, но тези в колективните рядко се получават. Тези хора подкрепят много сърдечно националния тим“, смята Росен Барчовски.

Би ми се искало да не са толкова инфарктни мачовете, но победите са най-сладки и се помнят дълго време. Както побеждаваш, така можеш и да загубиш. Минал съм и по двата пътя, такава е професията – голяма радост, голямо страдание. Равно няма“, призна специалистът.

„Знам, че много хора са разочаровани, но тях не мога да ги мисля. Ботевград е най-баскетболният град в България, това е доказано. Неслучайно играем тук, казвал съм го много пъти. Ще мислим дали този тим ще се събира през лятото, това е добре, но е много трудно. През миналото лято имахме важни квалификации и беше много трудно. Може нещо да се направи, вероятно с по-млад състав, предвидили сме го, само трябва да уточним в какъв формат. Би трябвало да има и мачове, ако намерим с кого да играем. Ако трябва да поставям тази победа в моята треньорска кариера, ще я наредя между първите пет или шест, завърши Росен Барчовски.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани