13.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
НачалоБългарияРосен Барчовски: Всичко опира до професионално отношение и самосъзнание

Росен Барчовски: Всичко опира до професионално отношение и самосъзнание

Без разбиране и лоялност на клубните ръководства към развитието на българския баскетбол нищо няма да се получи, допълва специалистът

Селекционерът на България Росен Барчовски присъства на Общото събрание на българската федерация по баскетбол, което се проведе по-рано днес в столичната зала “Триадица”. По време на събирането специалистът представи отчет за дейността на Треньорската комисия.

През предишната 2019 г. беше създадена Единна програма за обучение и развитие на подрастващите баскетболисти. Това беше водеща задача на Треньорската комисия. Отдавна се дискутира необходимостта от такъв документ, сега това е факт. Този материал включва общите насоки, както и принципни задачи за работа в клубовете с отборите и състезателите си. През тази година беше изработена обща методология за работа с подрастващите по възрасти, придружена от голям набор тематични упражнения със съответните графики, във вид на приложение към Единната програма. Тези материали дават яснота на треньорите какво, защо, кога и как да работят с младите ни баскетболисти. Нещо повече, посочват им модел за планиране на дейността си”, заяви Росен Барчовски.

Треньорската комисия смята, че тези документи са добра основа за уеднаквяване на цялата треньорска дейност с подрастващите в страната ни. Далеч сме от мисълта за уникалност, ползвали сме опита на водещите баскетболни страни, както и на най-добрите български теоретици. Още по-далеч сме от мисълта за изчерпателност, със сигурност има нужда от корекции и добавяне на нови неща. Това е динамична програма, трябва да се развива постоянно. Като се анализират и отчитат липсите, позитивите и негативите. Убедени сме, че имахме нужда от начало в тази толкова важна насока. То беше създадено. Следва надграждане„, допълни специалистът.

Основните слабости, които Треньорската комисия вижда в това отношение са, първо,  липса на желание, навици, професионално отношение и дисциплинираност за внимателен прочит, осмисляне и изпълнение на нормативни документи и специализирани материали на БФБаскетбол. Второ, липса на постоянна методическа помощ, контрол и отчетност за изпълнение на тази програма. Всички говорят за доброто старо минало, когато повечето от клубовете имаха методисти, а на национално ниво, федерацията разполагаше с двама такива, за мъжкото и женско направление. Сега е много трудно да се повтори този модел. Клубовете на практика са частни, не желаят намеса в дейността им. Биха допуснали такъв контрол от доказани авторитети, но това е невъзможно на практика да се извършва постоянно в цялата страна. Всичко опира до професионално отношение и самосъзнание„, каза още Росен Барчовски.

Обобщено, генералният въпрос е как да се изпълнява тази програма, кой и как да контролира тази дейност. Имаме идеи, с посещения на тренировки и състезания и тестиране, но без разбиране и лоялност на клубните ръководства към развитието на българския баскетбол нищо няма да се получи. Ще си останем с поредната добра инициатива само „на хартия“, без практическа реализация„, добави наставникът.

През 2019 г. беше създадена Наредба за треньорските кадри от ММС. С изисквания за специализирано образование и регистрация на треньорските кадри. В тази връзка Треньорската комисия създаде нов „Статут на треньора“ – документ, който регулира правилата за лицензиране и система за работа и картотекиране на треньорите по възрастови групи. По идея на президента на БФБаскетбол Георги Глушков, беше създадена изпитна система за получаване на първи лиценз, или за повишаването му. На 2 октомври е първата изпитна сесия. Убедени сме, че това ще принуди треньорите, със желание за развитие, да се образоват теоретично и да се подготвят за практическата си дейност на терена“, смята той.

Треньорската комисия одобри завършването на държавните първенства за подрастващи, въпреки огромните проблеми с извънредното положение. Беше сериозен риск, оказахме се прави. Състезанията се проведоха без никакви проблеми. Комисията инициира провеждането на лагери на всички национални селекции за подрастващите. И те се проведоха по начертаната програма. Седем национални селекции бяха на лагер-сборове през август и септември. С участието на 105 от най-перспективните ни баскетболисти и 14 треньори в двете направления. Бяха предвидени регионални и национални треньорски семинари с чуждестранни и български лектори. Отложиха се поради общата карантина у нас и в чужбина. Това е сериозен проблем. Надяваме се условията да се подобрят и да имаме възможност да ги проведем в най-скоро време“, завърши Росен Барчовски.

Снимки: LAP.BG и ФИБА

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани