9.1 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоЕвропаРестартът на Везенков

Рестартът на Везенков

Ще прилича ли 2018 г. за нашето момче на 2011-та за Принтезис? Защото дотук напомня на нея ужасно много

Скромността, която личеше в думите на Александър Везенков при пристигането му на летището в Атина, не бе подмината от гръцките журналисти, които вече дори не се опитват да крият симпатиите си към нашето момче. А нещата, които обикновено той казва, макар и не многословни, винаги са подкрепени с действия.

Сега ситуацията на българина изглежда обещаваща. След три години в Барселона, които Везенков спокойно може да определи като урок по търпение, дойде ред на нов престой в Гърция. Там, където до 2015 г. с Арис 206-сантиметровото крило бе носен на ръце, заради таланта, но и упоритата си работа.

Всичко, което е необходимо, за да върне увереността на Везенков в собствените му сили, е налице. В Олимпиакос той ще работи с професионален екип от най-висока класа – екип, който ръководен от треньора Дейвид Блат, вярва в таланта и е готов да му осигури роля и място сред най-добрите.

И като заговорихме за най-добри няма как да подминем сходствата между родния национал и друго голямо име в селекцията на гранда от Пирея – Йоргос Принтезис. И, не. Не става дума единствено за това, че двамата играят на една и съща позиция.

2018 г. за Везенков напомня ужасно много на 2011-та за Принтезис.

След 7-годишен престой в Олимпиакос (2002-2009), в които междувременно дори е даден под наем в Олимпия Лариса (2006-2007), през 2009-та Принтезис подписва тригодишен договор с испанския Уникаха Малага, в който фигурира и клауза за преминаване в отбор от НБА след втората година.

Звучи познато, нали?! По сходен начин изглеждаше и контрактът на Везенков с Барселона. 3+1 години, с опция за НБА, но след третата.

Може би е редно да споменем, че Принтезис е изтеглен от Сан Антонио Спърс под №58 в драфта на НБА през 2007 г. 10 години по-късно Везенков попадна в същата лотария, но под №57, където правата му държат Бруклин Нетс.

Приликите продължават и с наградата за Най-добър млад играч на Гърция. Принтезис я печели именно през 2007-ма. Везенков пък я грабва два пъти (2013, 2014).

Обратно на Принтезис.

На 27 април 2011 г. Йоргос се завръща в родния си тим. И тогава прави големия си пробив. Онзи титаничен финал на Евролигата се оказва съдбовен за него. Олимпиакос спори за трофея с ЦСКА Москва, когато при оставащи 0,7 секунди до сирената бележи победния кош след асистенция на Василис Спанулис, за да донесе титлата на „червено-белите“, а по-късно да ги изведе и до върха в Гърция.

През юли 2012 г. подписва нов 3-годишен договор с Олимпиакос, въпреки че сред възможностите му се появява и предложение от Фенербахче на стойност $ 4,5 млн. Година по-късно отново е шампион на Европа. През 2014-та удължава с тима от Пирея до 2017 г., а през миналото лято сложи подписа си под контракт за нови три години.

Така завръщането му в Пирея през 2011 г., всъщност, се оказа рестартът в кариерата му, от който Принтезис се нуждаеше.

Такова си пожелава да е новото начало в Гърция и Александър Везенков. С Олимпиакос. И с Йоргос Принтезис като негов чисто нов съотборник.

Автор: Миряна Мирочник

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани