13.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
НачалоОще от светаТОКИО 2020Полина Цекова пред BBALL.BG: Стискам палци на красивото на Олимпиадата

Полина Цекова пред BBALL.BG: Стискам палци на красивото на Олимпиадата

Единствената българка с шампионски пръстен от женската НБА говори за сблъсъка Франция - Словения, за женските отбори и за Лука Дончич

Всички погледи в спортния свят и на феновете сa насочени към Токио. Баскетболните турнири в японската столица навлизат в решителната си фаза, а в спора за медалите и в двете надпревари ще бъде Франция – страната, в която от години живее и работи една от легендите на българския баскетбол – Полина Цекова. 

BBALL.BG се срещна с единствената българка, печелила шампионски пръстен от женската НБА като част от Хюстън Кометс, за да ни разкаже за своите впечатления от Олимпийските игри, на кого стиска палци и какви са нейните прогнози. Ето какво сподели тя:

Гледам Олимпиадата, стискам палци на Франция, разбира се. Стискам палци на красивото. Гледахме откриването с моята дъщеря Емма. В един момент разбрахме, че и двете сме със сълзи на очите. Тя ме погледна и каза, че това трябва да е празник за спортистите, а всъщност беше толкова тъжно. Фен съм на френските отбори, както и на българските спортисти. Много се зарадвах на Антоанета Костадинова. Видях, че Тайбе Юсеин е взела бронз. Имах възможност днес да направя един супер поход с един мой съученик. Ще имам страхотна мускулна треска утре, но не съжалявам, че пропуснах мача на Франция и Испания. Видях, че французойките са били. Надявам се да го гледам на повторение. Радвам се и за мъжкия отбор.

При жените мисля, че САЩ могат да станат шампионки, защото имат по-голяма тежест като отбор. Относно американският тим при мъжете, тях не ги виждам толкова категорични. За женския национален отбор на САЩ смятам, че те могат да станат олимпийски шампионки със сигурност. Много съм раздвоена при мъжете – Франция срещу Словения. В момента моят любим отбор е Словения. Разбира се и Франция има какво да покаже. Да бъдем реалисти този мач ще бъде страшен.

Лука Дончич е някакъв феномен, натурален талант. Иска ми се да знам след 5-6 години на какво ниво ще бъде. Той ще бъде на някакво извънземно ниво тогава. Кой ще го пази?! Може би Никола Батум ще опита да го вземе. Проблемът е, че в Словения не е само Дончич. Руди Гобер доста добре играе, но ще видим. Виждам, че тази година е качил килограми. От една страна това е добре, защото той е 216 см. Засякохме се на едно събитие с него през 2018 г. Висок е наистина. 

Ние следим една друга надежда във Франция – Виктор Уембаняма. Това ми е любимо дете, като се има предвид, че родителите му са баскетболисти. Казват за него, че е вторият Руди Гобер, но той е много по-техничен от Руди Гобер. Всички скаути казват за него, че е следващият №1 в драфта на НБА. Всички се избиват за него. Момчето е толкова интелигентно и главата му е на раменете. От една страна искам французите да бият, но от друга страна имам толкова голяма симпатия към Словения. Защото дори Франция да стигне до финал и ако там са САЩ, смятам, че няма да могат да спечелят втори път. Много рядко се случва това в един турнир. След загубата на старта, всички знаем гордостта на американците. След това са си задавали доста въпроси и са си казвали, че трябва да променят нещата. Аз гледах мача срещу Испания и много искам да знам на почивката Грег Попович какво е казал в съблекалнята. Второто полувреме тимът му бе тотално различен. Да ме извиняват французите, но много ми се иска един финал САЩ – Словения. Ако това се случи, аз ще бъда за Словения. Всички в Европа ще бъдат за Словения.

Докато при жените, в двойката Франция – Япония, 90% съм сигурна, че французойките ще бият, по същите причини. Те загубиха първия мач. Във Франция ги направиха на нищо. Французите, когато искат да критикуват нещо, те изобщо не си поплюват. Те така могат да накърнят всяко едно самочувствие. Мисля, че момичетата ще направят всичко възможно да затворят устите на тези хора. Сигурна съм, че ще бият жените.

Втората част от разговора ни с Полина Цекова очаквайте съвсем скоро!

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани