15.8 C
София
сряда, април 24, 2024
НачалоНБАПовече от 20 000 души уважиха церемонията на Новицки в Далас (видео)

Повече от 20 000 души уважиха церемонията на Новицки в Далас (видео)

От Далас разкриха и модел на статуята на легендарния германец, която ще бъде поставена пред залата в града

Далас отдаде чест на кариерата на легендарния Дирк Новицки. Маверикс извадиха от употреба неговия екип с №41 на специална церемония, която се проведе след двубоя между „маврите“ и Голдън Стейт, спечелен от Лука Дончич и компания с 99:82.

43-годишният Новицки, който се оттегли през 2019 г., дочака своя паметен миг. От Далас не успяха да намерят подходящ момент досега, заради пандемията от коронавирус. Но тази нощ очакването завърши.

Церемонията стартира с два специални видеоклипа, подговени от клуба и свързани с наследството на германеца в НБА. Верен на себе си Новицки започна речта си със спомен колко нервен е бил по време на полета от своята родина до Далас, след като е избран в драфта на НБА под №9 през 1998 г. И до днес той си спомня тълпата от хора, посрещнала го на летището, скандирайки „Далас е мястото, където трябва да бъдеш„. Години по-късно Новицки разбира, че това са били служители от клуба, а не фенове.

Участникът в 14 издания на Мача на звездите в НБА се превръща в любимец и на почитателите на Маверикс, поставяйки рекорд, след като прекарва 21 сезона само в един клуб отвъд океана. Дирк Новицки извежда Далас до единствената му титла в историята през 2011 г., а към списъка му с награди се добавят званието MVP на финалите преди 11 години и приза за Най-полезен играч в лигата през 2007 г. Той се нарежда на шесто място във вечната ранглиста на реализаторите в най-силното първенство в света с общо 31 560 точки.

Повече от 20 000 зрители в „Американ Еърлайнс сентър“ уважиха церемонията на Дирк Новицки, скандирайки „MVP„, докато той излизаше на терена. Собственикът на Далас Марк Кюбан, който изгради силно приятелство с Новицки, след като купи отбора през 2000 г., разкри детайли за статуята, която ще бъде поставена пред залата.

Искам всички да видят величието на Дирк. Знаем какво можеш на терена. И въпреки че не искаше, това ще се случи. Искаме всички фенове и всички нови играчи в Далас да виждат величието ти и затова решихме да извадим от употреба този номер. Но това не е всичко, което правим Дирк. Искам всички да видят, защото аз обещах и ще го изпълня„, сподели Марк Кюбан, след което разкри как ще изглежда статуята чрез модел, което възхити всички в залата.

20-минутната реч на Новицки се състоеше в благодарности към десетки хора, отправяйки такива към тримата си треньори в Далас – Дон Нелсън, Ейвъри Джонсън и Рик Карлайл и разкривайки подробности как те са му помогнали да стане велик играч. Той благодари на своите съотборници, като специално спомена Майкъл Финли и Стив Неш, определяйки ги като „тези, които ми дадоха толкова много съвети, докато скучаех у дома„. Дирк Новицки не пропусна и някои от служителите в клуба, като оправи благодарности и към съпругата си Джесика и трите им деца, както и към своя ментор в Германия Холгър Гешвинднър.

Винаги съм казвал – намерете своята страст и работете усилено. След това страхотните неща ще се случат“, заяви Новицки, обръщайки се към децата си.

Знам, че Холгър не обича светлината на прожекторите. Той е срамежлив и скромен човек, но този миг е толкова за него, колкото и за мен„, обърна се германеца към своя ментор, наричайки го „чудак“, заради нетрадиционните му методи, включващи дриблиране на терена, докато слушате саксофон.

Темата на вечерта бе почитането на шампионския отбор на Маверикс от 2010/2011. Повече от половината играчи от онзи състав присъстваха на церемонията. Сред тях бе и треньорът на Далас Джейсън Кид, който носеше екип с №41. Tой похвали бившия си колега за начина, по който е променил играта и стандарта, наложен от него, в това какво значи да работиш и да побеждаваш.

Раздаваме краткосрочни договори. Искаш ли да се върнеш„, пошегува се Кид, обръщайки се към Новицки.

Вижте цялата церемония по изваждането от употреба на екипа на Дирк Новицки:

 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани