7.9 C
София
събота, април 20, 2024
НачалоБългарияПовече дивизии в българския баскетбол през следващите сезони

Повече дивизии в българския баскетбол през следващите сезони

От 2021/2022 ще има и четвърти по сила ешелон у нас

Броят на дивизиите в родния баскетбол ще бъде увеличен през следващите сезони. Това е поредната стъпка, която Българско баскетболно общество, в партньорство с Българска федерация по баскетбол, прави в посока на развитие и масовост на този спорт у нас.

Освен НБЛ, ББЛ А група и ББЛ Б група, от 2021/2022 ще има и четвърти по сила ешелон у нас – ББЛ В група, като той ще бъде създаден в регион Запад, тъй като отборите там са най-много на брой. Новите тимове в този регион ще стартират именно от ББЛ В група, докато тези от Изток, Център и Юг – от ББЛ Б група, като няма да се разрешава купуването и продаването на лицензи.

От 2022/2023 пък целта е броят на ешелоните да се увеличи още, като да се създаде и пети по сила – ББЛ Г група, отново за регион Запад. Планира се победителите от всяка дивизия да могат да се изкачват в горната, като ще има и изпадащи.

В началото отборите бяха разделени на четири региона – Запад, Изток, Център и Юг. В първите два срещите от редовния сезон продължават, докато след изиграването на двубоите в останалите два, бе създаден и общ регион Център + Юг, за да може отборите от тях да премерят сили едни срещу други и да изиграят повече мачове.

На Запад най-предно класираните осем отбора ще участват в плейофи, а заелите първите три места след тях ще играят на националните финали, които ще са във формат – Финална осмица. Намиращите се на позициите от 9-та до 14-та ще играят плей-аут за оставане в ББЛ А група, а 15-тият изпада.

Всички осем тима от регион Изток ще участват в плейофи за излъчване на шампион, като първият и вторият също се класират за Финалната осмица. Четирите отбора в регион Център също ще играят плейофи помежду си, а победителят отива на национални финали. Почти същата е и ситуацията в регион Юг, където обаче са пет отбора, а първите четири отиват на плейофи и шампионът също ще играе във Финалната осмица. С изключение на Запад, в останалите три региона няма да има изпадащи.

Последният участник на националните финали ще бъде излъчен от обединения Център + Юг. Шампионите от двата региона се класират за Финалната осмица плюс следващия от общото класиране, независимо от кой регион е.

Обобщено, участниците на националните финали ще са три отбора от Запад, два от Изток, един от Център, един от Юг и един от Център+Юг.

Паралелно продължават да вървят и мачовете от четирите региона на ББЛ Б група, като след редовния сезон и там предстоят плейофи за определяне на шампионите. Спрямо класирането си голяма част от отборите ще получат право да участват в ББЛ А група от есента.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани