13.8 C
София
събота, април 20, 2024
НачалоБългарияПетър Георгиев: Не бива при това състояние на баскетбола ние да го...

Петър Георгиев: Не бива при това състояние на баскетбола ние да го свиваме изкуствено

Радвам се, че лигата става от 11 отбора, казва още президентът на Рилски спортист

Президентът на Рилски спортист Петър Георгиев остана доволен от спечелената Суперкупа на България. Самоковци надиграха шампиона Балкан със 70:60 в Ботевград в понеделник вечер и взеха втори пореден трофей след този от 2021 г.

“И миналата година сезонът започна добре за нас. Тогава победихме Левски в София, а сега се справихме Балкан в Ботевград. На този етап от подготовката мисля, че всичко е нормално. Нашият отбор има още много какво да прави, за да си подобри играта. Предполагам, че и при Балкан е същото. Ние в контролите не сме вкарвали под 80 точки. Изиграхме силни контролни мачове. Мисля, че на този етап отборът добре се представя. Турнирът, който изиграхме в Самоков, беше срещу много силни тимове. Самият факт, че победихме тим от Литва с 15 точки разлика с Куртинайтис като треньор, според мен е голям успех за българския баскетбол. За първи път момичета от едно училище в Самоков станаха световни шампионки. Поне аз не си спомням такъв случай да има“, коментира Петър Георгиев, който през лятото бе избран и за президент на НБЛ.

„Единствено, че мен ме натоварва финансово, а иначе не е като във футбола – като спечелиш или влезеш в групи, да получаваш някакви средства, което е ужасно. Нещо трябва да се промени, защото ако няма такива луди като мен, не знам за какво и кой трябва да си дава парите. Правя го единствено от любов към баскетбола. Искам България да има силен баскетбол, както беше едно време – и при жените, и при мъжете. От нас се учеха сърбите на баскетбол. Това е интелектуална игра и аз много се радвам феновете днес„, каза той за класирането на тима в груповата фаза на ФИБА Къп.

Публиката на Балкан и тази от Самоков показват едно ниво, което само може да се види между тези два отбора. Виждате какви простотии стават с някои други тимове, като играят финали или като играя за Купата. Имам предвид баскетбол, а да не говорим за футбол. Докато този път видяхте, че залата беше прекрасна. Хората се радваха, наистина става празник и така трябва да бъде. Баскетболът е една интелектуална игра и трябва и публиката да е такава”, продължи Петър Георгиев.

Радвам се, че и ЦСКА ще играе в първенството и че лигата става от 11 отбора. Взехме такова решение да сме 11 и да няма изпадащ отбор, защото наистина не бива при това състояние на баскетбола ние да го свиваме изкуствено, напротив. Колкото може да се разширява тази география на българския баскетбол. Всички се опитват в тези тежки времена да дават нещо и да намират и спонсори и играчи, така че за мен е положително всичко, което до този момент се случва. Не мога да кажа какви са селекциите на останалите отбори. Чувам, че има много добри играчи. Това означава, че ще има много интересно първенство. Само мога да съжалявам, че нито една телевизия не дойде да отразява турнира в Самоков. По този начин не можем да направим добър баскетбол“, допълни президентът на Рилски спортист.

„Бях им обещал на тези момичета. Те са от 16- до 18-годишни, някои сега излизат някои от ученическа възраст. Не може аз да кажа – всеки да се спасява. Заради тях го направих и се надявам и там нещо да се получи. Видяхте, че момичета станаха световни шампионки, а не момчета. България е имала силен женски баскетбол. Да се надяваме, че това нещо ще се възроди. Но пак ви казвам – трябва да стане с помощта и усилията на всички – и федерация, и журналисти, и спонсори, и треньори. Много неща трябва да се направят, но едно по едно ще станат„, коментира Петър Георгиев относно завръщането на Рилски в женското първенство.

ПрезGoogle
ИзточникBta.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани