9.2 C
София
събота, април 20, 2024
НачалоБългарияПетко Маринов: ЦСКА - Левски е най-хубавото в българския спорт

Петко Маринов: ЦСКА – Левски е най-хубавото в българския спорт

Очаквам хубав мач, с добра атмосфера, изходът винаги е непредвидим, казва още легендарният специалист

Петко Маринов е една от емблематичните фигури в историята на ЦСКА. Въпреки, че в момента не е пряко ангажиран с баскетбола, той се опитва да не пропуска мачове, следи играчите и дава съвети на всеки треньор, който го помоли за мнение.

Пред официалния сайт на „червените“ Петко Маринов говори преди Вечното дерби в родния елит, което ще се завърне след 13-годишна пауза днес от 19.00 ч. в зала „Универсиада“. Ето и какво сподели:

– Г-н Маринов, как ще коментирате нивото на ЦСКА и Левски при юношите старша възраст, които наблюдаваме в момента?

– Вижте само габаритите. Няма високи момчета. На тази възраст в баскетболни държавни като Испания, Италия, да не говорим за Сърбия, има изключително развити центрове. Това е преди всичко упрек към българските треньори – не може средния ръст на волейболните отбори да е 205 см., а в баскетбола под 2 м. Много сериозно куца селекцията на високи спортисти в нашия спорт.

– Колко често посещавате мачове?

– Не съм спирал. Дори когато в ЦСКА имахме само детски отбори. Сега естествено не пропускам мач на първия отбор. Гледам с удоволствие.

– Какво очаквате от мача срещу Левски при мъжете?

– Би трябвало ние да сме фаворити. Но ЦСКА – Левски е най-хубавото в българския спорт. Очаквам хубав мач, с добра атмосфера, изходът винаги е непредвидим.

– Кой от играчите на ЦСКА прави добро впечатление до момента?

– Аз съм много доволен от треньорския щаб. За Росен Барчовски и Роберт Гергов няма какво да говорим, те са част от историята на клуба. От деца са в клуба. Росен направи много силен ход като привлече за помощници Георги Давидов и Даниел Клечков. Работяги, от които всеки клуб има нужда. Имам лично наблюдение.

Смея да си дам заслуга за пристигането в клуба на центъра Андрей Иванов. С него съм работил, има огромен потенциал. Много се радвам, че дойде и Венци Петков – остър играч, който скоро ще покаже защо е капитан на отбора. Ноулс е силен играч, трябва му време за адаптация. За съжаление не можахме да видим Брандън Йънг, но като се върне ще вдигне класата на тима. Другият американец Райли Оуенс е изключително атлетичен и зрелищен. Видяхте какво направи срещу Балкан. Тепърва ще показва много.

– Само липсата на дерби Левски – ЦСКА ли е причина за ниската посещаемост на баскетболните мачове в София?

– Когато бях състезател в София, имаше 7-8 отбора, като всеки имаше своите аргументи и ставаха много оспорвани срещи. Всеки от тези отбори си имаше публика. „Универсиада“ се пълнеше редовно. По принцип баскетболът в София замря. Дълго време бе останал един отбор само. Сега с новия спонсор ЦСКА се завърна, дано Академик, Славия и Локо София също да намерят средства. За съжаление финансите са в основата на всичко.

– Нека се върнем назад във времето. Защо баскетбол, г-н Маринов?

– Първо в махалата всички играехме футбол, после вуйчо ми ме записа на бокс, но „кариерата“ ми продължи точно един рунд. След това участвах в училищното първенство по баскетбол на Бургас. Оттам се класирахме на един национален фестивал, където за моя изненада ме обявиха за най-добър реализатор. Оттам ме включиха в национален пионерски отбор и така се запалих.

– А кога се появи ЦСКА в живота Ви?

– Още като съм се родил. Родителите ми подкрепяха „червените“ и ми предадоха тази любов. От дете по радиото слушах всеки мач на футболния отбор – Янев, Колев, Панайотов, Миланов и сега мога да изредя целия състав от това време. За голяма моя радост след време аз им станах любимец на футболните звезди. И идваха да гледат всеки мач в залата. Дори като отидох треньор в Димитровград, продължаваха да идват. От много малък съм цеденевист и като дойдох да следвам в София логично станах част от най-великия клуб. Прекарах 20 години в ЦСКА и за мен тези четири букви наистина са свещенни.

– Тогава футболисти и баскетболисти сте били изключително близки?

– Със състезателите от всички спортове бяхме близки, но специално връзката с футболистите беше най-здрава. Буквално живеехме заедно. Бяхме неразделни.

– Защо баскетболът в ЦСКА страда толкова много от 90-те години насам?

– Те буквално го закриха, а имахме добър отбор. Мисля, че Румен Пейчев беше треньор. Аз бях във Франция 3 години и не съм пряк свидетел на събитията. Но това беше недопустимо, толкова време да няма ЦСКА в мъжкия баскетбол.

– Кой е най-запомнящият се мач, който сте изиграл?

– Най-важните са срещу Левски. През 1977 г. в Ямбол изиграхме един незабравим мач. Ние бяхме в доста намален състав. Румен Пейчев беше в болница, центровете също контузени. Всички специалисти и журналисти предричаха лесен успех за „сините“. Вкарах 39 точки, без тройки, до 36 минута и Цеко Барчовски ме извади от игра. Казах му да ме остави да им вкарам 50, но той ми отвърна да не „преяждам“. Иначе и в европейските турнири имам много силни мачове. Срещу Сараево, с Бадалона, като треньор срещу Цибона Загреб. Тогава им нанесохме единствената загуба, като спечелиха Европейската купа.

– Има ли ЦСКА потенциал да се завърне в Европа?

– Разбира се, че има. Аз съм в страни от управлението, но знам, че амбициите на спонсорите са големи, има стабилни финанси и със сигурност този отбор ще се развива. Само не бива да се бърза излишно. ЦСКА ще търпи развитие и ще се радвам да гледам отбора отново в престижен европейски турнир.

– Защо българският баскетбол не може да създаде играчи като Везенков?

– Много хора ми задават този въпрос. Много е занемарена индивидуалната работа с играчите. Именно за това казах, че Давидов и Клечков са много подходящи за щаба на ЦСКА. Три години съм работил с тях в Правец и неслучайно почти всички наши играчи оттогава играят професионален баскетбол, немалко са и национали. Не са виновни само треньорите, залите също са много ангажирани. Реално почти няма кога да отидеш и да работиш индивидуално. Графикът е пълен. Разбира се трябва и да знаеш как да работиш с младите.

– Съвет към треньорите, които работят с подрастващи…

– Да спечелят доверието на децата. Това става с много любов, грижа и топлота. Виждам, че има треньори, които се държат студено. Хладни и дистанцирани хора не могат да вдъхновяват младите. Дъщеря ми тренираше волейбол в детския отбор на ЦСКА при Фанка Шаханова. Често спореше с нас, като имаше един железен аргумент – „Кака Фанка каза така“. Треньорът трябва да бъде фигура, институция дори.

– Доколко обаче треньорите могат да компенсират пропуснатото в семейството и в училище като ценности, възпитание и отношение?

– Наблюдавам през последните 10 години, как родителите започват да се възприемат и да се държат като работодатели на треньорите. Това е заради таксите, които плащат. Спорт не може да се прави по този начин. Родителите не бива да се месят и да дават съвети на клуба или треньора. Тяхната работа е да възпитават у дома и когато има конфликтна ситуация, да застанат на страната на треньора или учителя. Само един пример ще дам – бях капитан на юношеския национален отбор. В 11 клас играхме полуфинал на международен турнир в Бургас. Загубихме, а аз играх слабо. Прибирам се да обядвам у дома, преди да отида на училище. Питам майка ми какво има за ядене, а тя ми отвърна – „в моята къща за „мърди“ хляб няма“. И ме прати гладен на училище. Винаги семейството ми и треньорите са били заедно, когато кривна от правия път.

ПрезGoogle
ИзточникCSKA-basket.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани