7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
НачалоБългарияПАМЕТЕН ДЕН: Приеха Пенка Стоянова в Залата на славата на ФИБА (ВИДЕО)

ПАМЕТЕН ДЕН: Приеха Пенка Стоянова в Залата на славата на ФИБА (ВИДЕО)

Като играч винаги оставя сърцето си на терена за гордост на родината си, така от междунарордната централа представиха сребърната медалистка от Олимпиадата през 1980 г.

Една от легендите на женския ни баскетбол Пенка Стоянова бе приета в Залата на славата на ФИБА посмъртно. Участничката на 8 европейски първенства с представителния тим на България при дамите получи тази чест официално от днес, след като Клас 2021 бе представен за 89-годишнината на международната централа.

На 2 юни всеки участник бе показан чрез специален филм, заснет за него в Баскетболния дом на ФИБА, носещ името на Патрик Бауман, който се намира в Швайцария. Ето какво казаха по време на представянето на Пенка Стоянова от международната централа:

Центърът от Карлово, България, която участва на 8 европейски първенства. Пенка Стоянова е двигателят на българските успехи на международно ниво от 1968 до 1981 г. Тя си отиде от този свят преди две години, но няма да бъде забравена. Като играч винаги оставя сърцето си на терена за гордост на родината си.

Пенка Стоянова е втората нашенка, която е част от Залата на славата на ФИБА. Преди това единствено легендата Ваня Войнова от дамите у нас е получавала подобна чест, като е приета посмъртно през 2007 г. Другите, които са част историята и представят страната ни са Атанас Голомеев, както и представителите на съдийското съсловие Артеник Арабаджиян и Валентин Лазаров.

Пенка Стоянова е 3-кратна шампионка на България (1971, 1973, 1974 г.), 4-кратна носителка на сребърни медали в турнира за Купа България, 3-кратна носителка на бронзови отличия от същата надпревара, има два финала за Купа Ронкети. По време на своята кариера носи екипа на Марица, като става и първата българка, играла професионално баскетбол в чужбина за Рома.

Сребърна медалистка от Олимпиадата през 1980 г. и бронзова от Игрите през 1976 г. Има и сребро от Евробаскет 1972 г. В колекцията й са още 8 златни медала от Балканските игри, участия на 12 турнира от Балканските игри. Сребърна медалистка от Световен фестивал през 1973 г. Бронзова медалистка от турнира „Уилям Джоунс“ през 1983 г., като има и две трети места на фестивали за млади играчи и Универсиади.

Пенка Стоянова изиграва общо 580 мача за националния отбор на България. Капитан на представителния ни тим от 1974 до 1981 г., включително на три европейски първенства. Двукратна носителка на приза Атлет №1 на Пловдив. Почетен гражданин на Карлово от 1985 г. Почетен гражданин на Пловдив от 2000 г. Носител на олимпийска факла през 2004 г.

Освен Пенка Стоянова, в Клас 2021 в Залата на славата на ФИБА са още гръцката легенда Панайотис Янакис, германеца Детлеф Щремпф, руснака Сергей Тарканов, треньорските легенди Чък Дейли, Еторе Месина и др.

Дъщерята на Пенка Стоянова: Ако беше тук днес, щеше да каже, че през всичките години едно нещо не се промени – топката трябва да мине през ринга (ВИДЕО)

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани