9.2 C
София
събота, април 20, 2024
НачалоБългарияНеочаквано добро начало на 3х3 сезона в България

Неочаквано добро начало на 3х3 сезона в България

Александър Груев и Академик Пловдив проведоха първия 3х3 турнир за годината

През февруари Управителният съвет към БФБ взе решение да бъде учредено държавно първенство по 3х3 баскетбол. Българските клубове откликнаха светкавично на предизвикателството. 

Помощник-треньорът и мениджър на Академик Пловдив Александър Груев организира първия 3х3 турнир за годината в своя клуб. На 25 февруари, вечерната тренировка на юношите до 19 години бе проведена под формата на 3х3 турнир. Играчите на Академик бяха разделени в четири отбора и играха в група, всеки срещу всеки. Фазата на елиминациите се проведе във формат – първият от груповата фаза срещу четвъртия и съответно вторият срещу третия. Крайното класиране, резултати от всички срещи и съставите можете да намерите на сайта на световния 3х3 портал на ФИБА

Ето и думите на бившия национал, който миналото лято взе сертификат от ФИБА за организиране на 3х3 турнири и бе част от курса за спортен мениджмънт на международната централа:

Радвам се, че сме първите, които организират такъв вътрешно клубен турнир и се надявам много други отбори да последват примера ни. Важно е баскетболът да се популяризира на всички нива в обществото ни и във всичките му форми. Тренировките под формата на 3х3 мачове помагат много на състезателите да развиват индивидуалните си умения, бързината на взимане на решения и поемането на лична отговорност. С очакване следя развитието на тази дисциплина в страната ни„, казва Александър Груев. 

БФБ е решена да провежда не само турнири на клубно ниво, но и да сформира национални отбори по 3х3 баскетбол, които ще вземат участие в квалификации за европейско първенство в Констанца (Румъния) в началото на юни. Все още се очаква да бъде взето решение кой ще бъде национален треньор на жените, като номинираният ще може да селектира и подготви отбора.

При мъжете подходът е по-мащабен. Всички клубове са насърчавани да провеждат вътрешно клубни турнири под формата на тренировки, по примера на Академик Пловдив. Най-добре представилите се състезатели ще могат да защитават цветовете на отборите си на регионални турнири в цяла България, които ще се явяват директен трамплин за класиране на републикански финален турнир по 3х3.

Финалите ще се проведат на 1 май в София и в тях ще вземат участие 8 представители, излъчени от НБЛ, 5 от второто ниво на мъжкия баскетбол, участие ще вземе и победителят в Студентските 3х3 игри. Останалите две места ще се раздадат под формата на уайлд кард, предимно за отбори, съставени от българи, състезаващи се зад граница. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани