4.8 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоБългарияЛюдмил Хаджисотиров: Основната ни амбиция е да станем шампиони

Людмил Хаджисотиров: Основната ни амбиция е да станем шампиони

Би било страхотно за българския баскетбол да играем с Балкан на 1/4-финалите във ФИБА Къп, каза още треньорът на Рилски спортист

Треньорът на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров благодари на играчи и ръководство за положените усилия до този момент. Самоковци спечелиха Купа България 2021, но целите им не свършват дотук.

На днешната пресконференция в София наставникът на Рилецо говори за селекцията, за конкуренцията, за ФИБА Къп и за предстоящите изпитания пред тима. Ето и какво сподели той:

Аз също искам да благодаря на играчите, които полагат големи усилия за това, което се случва. Искам да благодаря на щаба, с когото работим. В това число влизат треньорите и масажистите, смятам, че с всички допринасят много и сме в много добър синхрон. Благодаря и на Петър Георгиев, който толкова време ни осигурява всички условия за нас да работим и да се фокусираме само върху баскетбола. Това е един лукс, особено в тази ситуация, в която се намира държавата“, заяви Людмил Хаджисотиров.

Повечето треньори се водят от спортно-техническите и физическите качества на играчите, но много важни са човешките особености на баскетболистите, които се привличат. С българските играчи е една идея по-лесно, защото се познаваме. Имахме шанс да привлечем много талантливи момчета в лицето на Павлин Иванов, който и като юноша беше реализатор в Европа и един от най-талантливите ни състезатели. Какво по-хубаво има от това да вземеш български баскетболист, който има продукцията на чужденец?! Алекс Симеонов и Деян Карамфилов, които са играли заедно и имат много добра химия. Николай Георгиев, който за първа година е в по-силен отбор и се вписа много добре. Много добра работа през този сезон върши Златин Георгиев като капитан, който намира един добър баланс между това нещата в тима да са сериозни и да се работи под напрежение, както и да има дух. Тихомир Желев върши страхотна работа, има страхотно израстване при Мирослав Васов, който е от Самоков и се разви през този сезон“, каза още Удо.

Важно беше да запазим един чужденец от миналогодишния състав, това е нашият плеймейкър Брендън Браун. Той е изключително свястно и добро момче. Имаше хора, които се съмняваха в неговите качества дали може да изведе отбора до победи и титли. До този момент той го прави по най-добрия начин, защото се класирахме в Топ 16 на ФИБА Къп и е един от най-важните фактори за спечелването на Купата. Още по-важно е, че е в много добри взаимоотношения с останалите момчета. Всички отбори на по-високо ниво се целят в по-класни чужденци, които са играли в Европа и са спечелили трофеи. Ние имахме късмета да привлечем Николас Карвачо и Трей Портър. Те са новобранци, но имат много хъс и мотивация, които също доста помагат. Вкарват и класа, и амбиция на младите момчета. Всички момчета допринасят със своят работа и професионализъм, надявам се да продължаваме така“, сподели наставникът на Рилски спортист.

Мисля, че ние сме в доста добър ритъм в момента. Парма е тим от много високо ниво. Нямаме такъв отбор в България, за да направя сравнение. Руснаците разполагат с доста високи играчи, щабът им е съставен от литовци. В основния им състав има литовци, сърбин, латвиец и американски гард, както и руски играчи. На нас ни трябва всеки висок баскетболист. Ще ни липсва контузеният Ники Георгиев, но Златин Георгиев се справя доста добре с ролята си на тежко крило. Ще се подготвим максимално добре. Това е един шанс за нас да премерим нашите сили с такъв съперник. Убеден съм, че ще играем много здраво. В един мач всичко може да се случи. Дано да сме здрави и да имаме късмет. Ще направим всичко най-добро, което зависи от нас“, допълни треньорът на носителя на Купа България 2021.

Всички се надяваме да играем с Балкан на четвъртфинали във ФИБА Къп. Аз също имам това желание. Би било страхотно за българския баскетбол. Супер е това, че двата тима се класираха напред. След това се получи така, че националният отбор се класира за европейското първенство. Ще е голям успех, ако двата тима се срещнат във ФИБА Къп. Дано и двата отбора продължим напред“, пожела си Людмил Хаджисотиров.

Няма никакъв шанс да се главозамаем, защото Балкан и Левски Лукойл са много силни. Аз не мисля, че ние ги превъзхождаме като селекция, просто ние играем по-добре благодарение на различни фактори. Да, тази разлика не я очаквахме, но ние излизаме да правим най-доброто, което зависи от нас. Няма как да играем на ръчна спирачка. Няма да има отпускане и подценяване, защото в историята на Рилски все още не е случвало това да играе финал в НБЛ. Основната ни амбиция е да станем шампиони. Ще дадем най-доброто от себе си. Смятам, че селекцията и всичко останало не е гаранция, но е добра предпоставка. Започва най-трудната част от сезона. И най-големите предизвикателства са пред нас. Програмата е такава, че още в петък играем срещу Ямбол, където се вижда работата на Тони Дечев. Цикълът е изключително натоварен“, добави наставникът на самоковци.

Всички се развихме от началото на сезона. Това важи както за играчите, така и за треньорите. Всяко нещо дава своя резултат. Преди мача с Левски Лукойл по телевизията изтъкнах това, че „сините“ имат петима чужденци, от които само един е новобранец. Останалите четирима са опитни, като единият от тях е избран в драфта на НБА. Имат и четири национали, докато ние разполагаме само с трима чуждестранни играчи. Основната част на нашия тим е съставена от добри български баскетболисти. Това ми доставя още по-голямо удоволствие да работим по този начин и да има тази атмосфера“, завърши Людмил Хаджисотиров.

ПрезGoogle
ИзточникSuperbasket.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани