10.8 C
София
сряда, април 24, 2024
НачалоЕвропаКонфликтът в Украйна наложи промени в Евролигата

Конфликтът в Украйна наложи промени в Евролигата

Три мача бяха отложени, част от отборите отказаха до пътуват до Русия

Напрегнатата обстановка по оста Русия – Украйна рефлектира и по Евролигата. Три двубоя от 27 кръг вече бяха отложени. Става въпрос за мачовете на ЦСКА Москва, Зенит и УНИКС Казан съответно срещу Байерн Мюнхен, Барселона и Баскония.

От лагера на Зенит излязоха с официална позиция, относно случващото се, в която са категорични, че „баскетболът не трябва да бъде замесван в политиката„.

Късно снощи собственикът на АСВЕЛ Тони Паркър обяви, че отборът няма да пътува до Русия през следващата седмица за срещите си срещу Зенит и УНИКС Казан. Бившият баскетболист на Сан Антонио каза още, че от френския тим не приемат ситуацията, която е напълно противоположна на ценностите им.

Точно преди вчерашния двубой от Евролигата между Олимпиакос и Армани Милано украинският съдия Борис Рижик излезе с послание „Спрете войната, което камерите моментално уловиха. Конфликтът не бе подминат и от треньора на италианския отбор Еторе Месина.

Наистина е трудно да се коментира, когато видите, че мачове се отменят, заради ситуацията, защото не знаем какво ще се случи в бъдеще. Загубата на един мач не е нищо в сравнение със случващото се в Украйна„, сподели Еторе Месина.

Призивът си за мир в социалните мрежи изпрати и легендата Пау Гасол. 

Искам да се присъединя към призивите за прекратяване на огъня в Украйна. Войната никога не е решение. Много хора, включително хиляди деца, страдат от последствията от този драматичен конфликт. Има само един начин: мир и диалог.”

След вчерашния двубой срещу Макаби Тел Авив треньорът на Анадолу Ефес Ергин Атаман отправи предложение за провеждането на мачовете с руските отбори на неутрални терени.

Ние сме мирна страна и вярвам, че спортът е обединяваща сила. Уважавам онези играчи и отбори, които не искат да играят в Русия. Може би могат да бъдат назначени неутрални терени, за да се намери решение. Но бойкот или такива неща, насочени единствено срещу руските клубове, биха били против духа на спорта.

За Русия отказаха да пътуват още от Жалгирис и Барселона. 

По-късно днес клубовете от Евролигата се събират на спешна среща, за да намерят общо решение на ситуацията.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани