12.7 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоБългари в чужбинаКонстантин Костадинов: Най-важно е да продължим да се борим, когато нещата се...

Константин Костадинов: Най-важно е да продължим да се борим, когато нещата се объркат

Все още трябва да работя много, за да постигна това, което искам, смята българският национал

Макар че сезонът в Евролигата приключи преди дни, за подрастващите на Стария континент емоциите около финалите в младежкия турнир тепърва предстоят. Част от него ще бъде и Константин Костадинов, който ще опита да помогне на своя Реал Мадрид да спечели златото във Валенсия от 3 до 6 юни. 

Официалният сайт на Евролигата отдели специално внимание на българския национал. Ето и какво сподели той преди старта на турнира Next Generation:

Едно от най-важните неща, които научих от миналата година, е способността да се справям с натиска на най-високо ниво. В това е смисълът на баскетбола. Трябва да се забавлявате, ако искате да играете“, заяви Константин Костадинов.

Не мислех, че мога да бъда добър като малък. Просто бях висок и първият ми треньор наистина харесваше това, защото тогава в моя град нямаше толкова много хора с подобна височина. Ето защо, когато той ме срещна, това беше приятна изненада за него. Започнах да играя с приятели, само за забавление, за да съм физически активен. След това, когато започнах да тренирам, наистина ми хареса, защото височината ми бе предимство. Това беше доста добре за мен„, разказва за първите си стъпки в играта българинът.

Константин Костадинов дебютира за националния отбор на България за кадети до 16 г. през 2017 г., като тогава е едва на 14 години. За този тим има още две участия, като през 2019 г. му помага до завърши на шесто място в Дивизия Б (б.а. – най-доброто му класиране от 2011 г. насам).

Основното и най-важно нещо, което научих тогава, беше, че не можете да влезете на терена с мисленето, че нещата ще бъдат трудни или обратното, че нещата ще бъдат лесни. На първото ми европейско до 16 години бях най-младият, така че бях наясно с факта, че трябва да направя нещо по въпроса. Знаех, че няма да вкарам 40 точки в първия си мач, затова се опитах да помогна на отбора в някои други елементи като борби, асистенции, защита„, признава крилото.

Преди да защитава цветовете на България, Константин Костадинов прави впечатление на скаутите на Реал Мадрид, в чиято школа се развива през последните осем години.

За мен беше голяма изненада, когато чух, че от Реал Мадрид се обаждат на дете от малък град в България за проби. Никога не съм очаквал това. Те ми помогнаха много през цялото време, защото първата година беше най-трудната. Без да знам езика, без да познавам хората там, всичко е по-трудно. Родителите ми обаче ме подкрепяха много и благодарение на тях, моята адаптация в Мадрид и към клуба беше много по-лесна„, спомня си младокът.

В испанския клуб той върви редом до таланти като Усман Гаруба, който ще участва в драфта на НБА през юли, както и до Марио Накич, Амар Сила и Хуан Нунес.

Те са просто деца като мен и всички ние попадаме в подобни ситуации. Научих, че всички имаме възходи и падения и че това е нещо нормално. Също така научих, че най-важното е да не се отдръпваме, когато нещата се объркат, а да продължаваме да се борим„, смята бургазлията.

През февруари Константин Костадинов дебютира за мъжкия ни национален отбор в европейската квалификация срещу Босна и Херцеговина в Рига. Крилото бе част от тима, който класира България на Евробаскет 2022.

Бях там, това беше най-важното нещо. Много съм щастлив, че постигнах това на моята възраст. Вкарах 11 точки при дебюта си, включително и три тройки, които се харесаха на другите играчи. Те много се радваха на моята игра„, споделя възпитаникът на школата на Реал Мадрид.

Константин Костадинов е смятан за един от най-големите таланти в българския баскетбол. Тези очаквания обаче въобще не го притесняват.

Все още съм млад, все още трябва да работя много, за да постигна това, което искам в баскетбола„, убеден е той.

Следващото изпитание пред Константин Костадинов и колегите му от Реал Мадрид са финалите в младежката Евролига, като те ще опитат да станат първият тим, защитил златото си след ФМП през 2009 г. в Белград.

Готови сме за това огромно предизвикателство. Миналата година не можахме да играем заради пандемията, така че тази година е важна. Отборът трябва да играе добър баскетбол, да си подаваме топката и да търсим отворените стрелби. Този турнир е важен за всички нас и за клуба, така че ще направим всичко възможно да го спечелим„, завършва 18-годишният баскетболист.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани