5 C
София
четвъртък, април 18, 2024
НачалоНБАКоби – огледалото на Леброн Джеймс и Лейкърс (видео)

Коби – огледалото на Леброн Джеймс и Лейкърс (видео)

Черната мамба е вдъхновение и еталон за игра на най-високо ниво, дори и за Краля

Леброн Джеймс бе един от най-тъжните хора в Лос Анджелис Лейкърс през последната седмица на януари. Тогава в катастрофа с хеликоптер загина една от легендите в НБА и на “eзерняците” Коби Брайънт. За всеки, носил поне веднъж екипа на тима от Ел Ей, Черната мамба е вдъхновение и еталон за игра на най-високо ниво. Изключение не прави и Краля. 

Не е случаен фактът, че една от първите фрази на трикратния шампион в лигата с Маями и Кливланд след края на финалната серия на Запад през този сезон бе: “Това е добре, но работата не е свършена.” Това са същите думи, които Коби изрича по време на финалите в НБА през 2009 г. на въпрос на журналист защо не се усмихва, след като Лейкърс повеждат с 2-0 на Орландо – „Човече, работата не е свършена.

Макар и вече не на този свят, 5-кратният първенец в НБА с „eзерняците” продължава да бъде в мислите на играчите, не само заради екипите в черно, които тимът от Ел Ей понякога носи в негова памет и в тази на 13-годишната му дъщеря Джиана. Коби е огледало, в което Лейкърс продължават да се озъртат, опитвайки се да се върнат на мястото, където са били много пъти преди това – на върха.

Всеки път, когато обличаш този екип, няма как да не си спомниш за Коби, за наследството му и за това, което означаваше за този клуб в продължение на 20 години. Само този стремеж – винаги да искаш да бъдеш победител – ти пречи да заспиваш вечер”, смята Леброн Джеймс, който изведе отбора от Ел Ей до първи финал в лигата от 2010 г., както преди 10 години това прави Коби.

35-годишното крило продължава да пише история в най-силното първенство в света, като ще се бори за златото за 10-ти път в кариерата си и вече има повече такива участия от общо 27 отбора. Освен това, Леброн стана 14-тият играч, достигнал до финали с три различни състава. Чест, която той споделя в Ел Ей със съотборника си Дани Грийн (б.а. – направил това със Сан Антонио, Торонто и сега с Лейкърс).

Носителят на 4 награди MVP в НБА и неговият тим достигнаха до последните дуели за рекорден 32-ри път в историята си. След Лейкърс се нареждат Бостън с 21 финала и Голдън Стейт с 11. “Езерняците” имат общо 16 шампионски титли или с една по-малко от Селтикс, които все още могат да си осигурят място на финала. „Келтите“ обаче изостават в серията с Маями на Изток с 2-3 победи.

Всъщност, 10-годишното отсъствие от финали в НБА, в което в Ел Ей видяха оттеглянето на Коби Брайънт, не е нещо, с което в клуба са свикнали. Откакто е основана лигата през 1947 г., Лейкърс имат поне по две класирания в последния етап на плейофите на десетилетие. Сушата им бе прекъсната от дуото Леброн Джеймс и Антъни Дейвис, което иска да върне старата слава на клуба.

Вижте ги сами:

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани