7.4 C
София
четвъртък, април 18, 2024
НачалоБългарияКлубовете от НБЛ поискаха отваряне на залите

Клубовете от НБЛ поискаха отваряне на залите

Отборите от лигата с призив към властите

Клубовете в НБЛ апелират за разхлабване на мерките и за спортовете в зала. На днешното си заседание 9-те клуба, представени във висшия ешелон на българския баскетбол се обединиха около едно искане – падане на някои от анти-ковид ограниченията и за баскетболните състезания.

Апелът им е във връзка предстоящото възобновяване на провеждането на обществени събития на открито и закрито при спазване на определените изисквания.

Здравното министерство от днес разреши „провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви)“. От 29.04.2021 г. се разрешават и посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар -вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на защитни маски за лице от персонала“. От днес пък „посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, извън тези по т. 14, се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време в границите между 6.00 и 23.00 ч. и носене на защитни маски за лице от персонала.“

Разхлабването на мерките обаче не включва допускане на публика на спортни мероприятия, като заповедта гласи: „Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.“

Считаме, че заетост от 50% няма да застраши здравето на нашите фенове. Залите, в които провеждаме нашите мачове са достатъчно просторни и са далеч по-големи от една, например, кино или театрална, зала, или пък кафене и ресторант.

Всички спортни хора сме съпричастни към усилията на правителството и на здравните власти за справяне с тежката ситуация около коронавирус пандемията. Досега напълно подкрепяхме разпореждането състезанията да бъдат изцяло при закрити врата, за да може възможно най-бързо ситуацията да се нормализира.

Но сега, съдейки по опита в света, се обръщаме към вас с призив да не блокирате отново изцяло само спорта, защото той е сред секторите, които претърпяха най-тежки поражения от COVID-19.

Ние, като представителите на най-големите баскетболни клубове у нас, гарантираме, че, като доказано отговорни хора, ще продължим да съблюдаваме спазването до последната буква на медицинските протоколи“, е становището, зад което всички девет клуба в НБЛ застанаха.

ПрезGoogle
ИзточникНБЛ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани