9.7 C
София
вторник, април 23, 2024
НачалоНБАКейлъб Мартин - аутсайдерът, заплашван от Ку Клукс Клан в детството си...

Кейлъб Мартин – аутсайдерът, заплашван от Ку Клукс Клан в детството си (видео)

Той става недрафтираният играч, отбелязал най-много точки във финална серия на конференцията от 1967 г. насам

НБА събира в себе си немалко истории на играчи, които са преминали през множество изпитания, за да си проправят път до светлините на прожекторите отвъд океана. Подобна e и съдбата на Кейлъб Мартин, който ще се бори за титлата в лигата с Маями през този сезон.

Кейлъб Мартин – хлапето от Моксвил, което не се спира пред нищо. Снимка: Michael Dwyer/AP

Роден на 28 септември 1995 г. в Моксвил, щата Северна Каролина. Още като малък е изоставен от баща си, а негова опора става майка му, която отглежда сама него и двамата му братя – Коди и Рахим. Жената работи от 2.00 ч. сутринта до 4.00 ч. следобед, за да изкарва прехраната за своите три деца. В онези дни Кейлъб се опитва да остане буден до късно, за да открадне една прегръдка от нея преди да отиде на работа.

Усмихнатото дете се превръща в малко момче, убедено, че най-добрият начин да избегнеш неприятностите е да останеш незабелязан.

„Майка ми често не вечеряше, казвайки, че не е гладна. По-късно разбрахме, че това е било извинение да ни даде повече храна. От детството си помня мравките в захарницата, хлебарките в банята и белите кръстове, подпалени пред нашата каравана от Ку Клукс Клан. Заплашваха ни, защото сме чернокожи деца от бяла майка. Въпреки това, благодарение на нея, ние не обръщахме голямо внимание на тези неща и прекарвахме следобедите, увлечени от баскетбола„, спомня си Кейлъб.

В случая на Мартин хубавото е, че животът ти изяснява нещата от самото начало – ако искаш нещо, трябва да се бориш за него. Ако никой не се интересува от бъдещето ти, трябва сам да си го извоюваш.

Кейлъб Мартин в защита срещу Джейсън Тейтъм. Снимка: Michael Laughlin/AP

196-сантиметровият баскетболист преминава през държавния университет на Северна Каролина, където остава две години, както и през университета в Невада, където играе на колежанско ниво от 2017 до 2019 г. Макар че не е избран в драфта на НБА преди три години, той подписва с Шарлът, където играе брат му Коди. Преминавайки и през G-Лигата, Кейлъб не успява да намери своето място в Хорнетс и е освободен през 2021 г. Тогава се връща у дома при майка си, като харчи всичките си пари, спечелени от лигата за нов дом за нея и семейството си. Там той намира убежище при най-важния човек в живота си, виждайки, че кариерата му в НБА е на път да приключи.

С брат Коди в Шарлът. Снимка: Мarca.com

Събирайки всяка обида, всяко презрение, всеки белег, Кейлъб получава големия си пробив през лятото на 2021 г. Често докато е без отбор, той играе с рапъра Джей Коул, с който са много добри приятели. Коул кани на една от игрите им Карън Бътлър, който е бивш играч и помощник-треньор на Маями. Следва покана за тренировъчен лагер за Кейлъб Мартин, а по-късно и шанс за първия отбор на Хийт.

Звездата на хлапето от Моксвил заблестя още в по-ярко в серията срещу Бостън от финалите на Изток този сезон, спечелена от „горещите“ с 4-3 победи. В този дуел Кейлъб Мартин записва средно по 19.3 точки и 6.4 борби при успеваемост в стрелбата от тройката 49%. Освен това, той стана недрафтираният играч, който отбеляза най-много точки (135 точки) във финална серия на конференцията в НБА от 1967 г. насам.

Кейлъб Мартин се появява в точния момент, когато неговият отбор има най-голяма нужда от него с тройки, защита и борби. Зад лидер като Джими Бътлър има група бойци, родени да се състезават. И Кейлъб Мартин е един от тях. 

След като нанизва 26 точки в седмия мач от серията срещу Селтикс, крилото на Хийт напуска „ТД Гардън“, изваждайки мобилния си телефон, за да се обади на майка си и да й каже просто „Благодаря„.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани