12.6 C
София
четвъртък, април 18, 2024
НачалоНационални отбориКадетите изпуснаха Финландия на полуфиналите на европейското (видео)

Кадетите изпуснаха Финландия на полуфиналите на европейското (видео)

Нашите обаче ще имат още един шанс за Дивизия А утре

КАКВО СЕ СЛУЧИ: България не успя да се класира на финал на европейското първенство за кадети, Дивизия Б, което се провежда в София. В зала „Универсиада“ „лъвчетата“ загубиха от Финландия със 76:81 в мач от полуфиналите на турнира. Това бе първо поражение за националите до 16 г. в турнира след 5 поредни успеха.

НАЙ-ДОБРИ: Александър Гавалюгов наниза 32 точки за България, от които 5 тройки, плюс 5 асистенции. Станислав Хинков добави 18.

Олави Сутела бе най-добър за Финландия и оформи дабъл-дабъл – 21 точки и 15 борби. Елмери Аби вкара 20. Ету Хейнонен реализира 12 точки.

РАЗВИТИЕТО: В първите 10 минути двата състава стояха равностойно на паркета и си отбелязаха по 20 точки. През втория период надлъгването продължи преди Кале Коксинен и Елмери Аби да изведат Финландия напред с 28:24. Нашите реагираха и чрез Станислав Хинков и Александър Гавалюгов обърнаха до 38:37 в своя полза. Олави Сутела обаче отново върна лидерството на съперника за 44:40 на голямата почивка.

След паузата авансът на финландците стана 9 точки, но Деян Колев, Теодор Трифонов и Александър Гавалюгов донесоха ново равенство на таблото за 59:59. Расмус Каусте и Ету Хейнонен не сбъркаха за 65:61, но Станислав Хинков остави надежди на България след кош за 63:65. В последната четвърт отново Хинков, Александър Жилев и Теодор Трифонов поставиха отбора ни напред след 71:69. Финландия обаче си гарантира успеха със серия от 7-0, дело на Олави Сутела и Елмери Аби, което стигна за крайното 81:76.

И ОЩЕ: Срещата бе наблюдавана от селекционера на мъжкия ни национален отбор Росен Барчовски и от президента на БФБ Георги Глушков. Двубоят уважиха още новият изпълнителен директор на родната централа Филип Виденов, генералният мениджър на федерацията Елеонора Рангелова и бившата националка Радмила Василева – Търнър. В залата бяха още баскетболистът на Олимпиакос и част от Идеалния отбор в Евролигата от миналия сезон Александър Везенков и президентът на Левски Константин Папазов. 

КАКВО ПРЕДСТОИ: Утре (20 август) от 18.15 ч. отново в зала „Универсиада“ кадетите ще играят за 3-тото място, което ще им донесе място в Дивизия А догодина. Техен съперник ще бъде Белгия, който загуби от Германия със 79:95 в другия полуфинал.

СТАТИСТИКА ОТ БЪЛГАРИЯ 16 – ФИНЛАНДИЯ 16

Вижте пълен запис на двубоя: 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани