12.8 C
София
събота, април 20, 2024
НачалоЕвропаЙордан Янков: Чувствам се на правилното място

Йордан Янков: Чувствам се на правилното място

Имаме невероятна химия в отбора, казва треньорът на Академик Пловдив

Йордан Янков е един от най-младите наставници в Delasport Балканска лига. След като трупа опит в щаба на Академик Пловдив през последните години, от този сезон бившият помощник на Шарон Друкер в Лукойл Академик води “студентите” като старши-треньор.

Неговият Академик е лидер в класирането на група Е в турнира, след като започна 2020/2021 с три поредни победи. Ето какво сподели Йордан Янков пред официалния сайт на надпреварата:

– Като за начало, надяваме се, че Ви намираме в добро здраве. Как се чувствате?

– Здравейте, със семейството ми сме здрави, което е най-важното, особено в тези трудни времена. Чувствам се на правилното място, в това ново предизвикателство – да бъда старши-треньор на мъжки отбор. С нетърпение очаквах този момент и сега съм щастлив, че се случи.

– Невъзможно е дори и в разговор за баскетбол да не споменем COVID-19. Как пандемията оказва влияние върху подготовката, състоянието на духа и отбора?

– За съжаление вирусът оказва влияние върху всеки, независимо в каква сфера практикува своята професия. С нас не е по-различно, за съжаление това повлия и финансово на нашия отбор до голяма степен. Аз съм позитивен човек и гледам на нещата от добрата им страна. Вече изиграхме шест мача от началото на сезона, но в действителност само в първия, във Варна, успяхме да използваме пълния си състав. В останалите срещи, по една или друга причина, някои играчи не успяха да се включат, но всеки един от нас се опитва да си върши работата, независимо от обстоятелствата.

– В трудни времена, силният манталитет прави разликата. Това ли бе водещо при селекцията за този сезон?

– Когато започнахме да правим селекцията, идеята ни бе да подпишем с колкото се може повече талантливи българи. На позициите, на които не успяхме да го направим, заложихме на чужденци. Мога да кажа, че имаме невероятна химия в отбора, което беше приоритет №1 за мен. Мисля, че хората, които се интересуват от баскетбол, виждат това. Това се видя в срещата с Рилски спортист, където играхме две продължения, срещу Берое, където спечелихме в последните секунди и срещу Теодо и Ибър, където направихме обрати след почивката.

– Ръководството на Академик Ви гласува огромно доверие. Вашата младост, в комбинация с натрупания опит, независимо от вашата възраст, ли е формулата, която дава отлични резултати до момента?

– Огромно благодаря на ръководството, че ми се довери и повярва в моите качества. Разбира се, опитът, който съм натрупал досега от работата ми с различни треньори, особено от Шарон Друкер, ми помага много. Обичам работата си и я върша с голямо желание, за съжаление от това понякога страда семейството ми. Смятам, че в началото на всичко ново трябва да вложите много време и енергия, които по-късно ще бъдат възнаградени, ако сте честни.

– Академик няма загуба до този момент. Какво смятате за нивото в Delasport Балканска лига, след като към нея през този сезон се присъединиха 12 израелски отбора?

– Победата е много важна, когато става въпрос за професионален спорт. Моето виждане за нещата обаче е малко по-различно. За мен е много важно отборът да играе добре и всеки да се чувства удовлетворен, да си помагаме, да проявяваме уважение един към друг, и когато имаме всичко това, мисля, че победите идват като резултат от упоритата работа. Сериозна мотивация е за всеки, че в турнира има израелски отбори и че в един момент те ще играят срещу тимовете от Балканите. Надявам се, че ще успеем да се класираме и да участваме в следващия етап на Балканската лига.

– Какви са амбициите пред вас и пред отбора?

– Няколко пъти преди старта на сезона казах, че основната ни цел е да играем атрактивен баскетбол и да привлечем колкото се може повече хора в залата. За съжаление, второто не може да се случи, заради пандемията. Ако обаче мога да помогна моите играчи да се подобрят и да развият потенциала си, за мен би било чудесно. Целта ни е да продължим да бъдем толкова сплотени и се надявам това да ни помогне в следващите мачове.

Снимки: LAP.BG и НБЛ

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани