12.7 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоБългарияЙордан Янков: Играта на националния отбор е стимул за всеки български баскетболист

Йордан Янков: Играта на националния отбор е стимул за всеки български баскетболист

На всички очакванията ще се вдигнат към Академик, надявам се да ги оправдаем, допълва треньорът на пловдивчани

Треньорът на Академик Йордан Янков говори преди решителната част от сезона. Пловдивчани ще играят на три фронта през март – в НБЛ, Купата на България и Delasport Балканска лига. В първия си мач след паузата за националните отбори бронзовият медалист в шампионата през 2020/2021 ще бъде гост на Левски на 2 март в среща от втория етап на регионалната надпревара. 

– Господин Янков, предстои решителната част от сезона за Академик, а през март предстоят и мачове на три фронта. Какви са вашите очаквания и беше ли ползотворна паузата за националните отбори? 

– Искам да изразя задоволството си от това, че привлякохме двама играчи – американският център Ник Фулард на мястото на Неманя Бешович и върнахме Дейшон Найт, който е познато име и ще ни бъде от помощ за по-дългата ротация. Надявам се и другите момчетата да са здрави. За мен е много важно всички да сме здрави във финалната част от сезона и да сме добре подготвени. Направихме една добра подготовка в паузата за националния отбор. На всички очакванията ще се вдигнат към нас, надявам се да ги оправдаем и да показваме един хубав баскетбол, с който да радваме феновете. 

– Как оценявате новите попълнения?  

– Дейшон Найт все още не е пристигнал, а Ник Фулард направи добра подготовка, но не сме имали много игри, за да го видим в игрови ритъм. Тези 2-3 дни преди мачовете с Левски ще придобия по-голяма представа от него. 

– Предстоят мачове на три фронта ще успеете ли да смогнете с тях?  

– Направили сме програма и сме подготвили план за мачовете през март. Имаме някои трудности със заетостта на залата и тях ще ги доуточняваме. Искам да благодаря на волейболния клуб на Марица, който винаги ни влиза в положение при засичане на мачове и тренировки. Най-важното е да сме здрави. От тактическа гледна точка сме играли срещу всички отбори с изключения на израелския тим, който се включи в нашата група. Планът за мача ще го уточняваме преди всяка среща. 

– Робертс Фрейманис беше с травма преди паузата, готов ли е за игра той и има ли други кадрови проблеми? 

– В момента Робертс Фрейманис е на 100% и се надявам да не се обади това спукано ребро, защото следващите тренировки ще са по-тежки с контакт. Ники Николов има лека травма в крака, която още я лекуваме. Адриян Секулов изпитва дискомфорт от едно падане срещу Рилски спортист, но вече и той се чувства по-добре. Засега мога да кажа, че сме здрави. Надявам се Васко Бачев да се възстанови от тренировъчния лагер на националния отбор и го поздравявам за добрата игра. 

– Националният отбор изигра много силни мачове срещу Чехия и малко не стигна да се класира още сега за втория етап от световните квалификации. Как бихте оценили играта на отбора?  

– Много се радвам за националния отбор. Момчетата показаха огромно желание и страшен характер. Видя се, че и треньорският състав се е подготвил много добре и за двата мача. Вторият двубой срещу Чехия можехме и да го спечелим. Едно прибързано тактическо решение на Дий Бост и стрелба към коша ни лишиха от една пълна атака, с която ние да решаваме дали ще има продължение или ще имаме мача, но такива неща се случват в баскетбола. Играта, която показа националния отбор е много добра и е стимул за всеки български баскетболист да работи здраво и да стигне до националния отбор. 

– Какво бихте си пожелали за последните три месеца от сезона?  

– Пожелавам си на първо място да сме здрави, искам да показваме във всеки един мач енергия и характер, да се хвърляме за всяка топка. Надявам се в домакинските мачове публиката да става все по-многобройна, защото наистина за нас тя е шестият играч и играем с друга емоция, когато виждаме много хора на трибуните. Ако можем да повторим постиженията от миналата година и малко да надградим над тях, ще е успешен сезон за нас. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани