21.8 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоБългарияЙере Вучица: Треньорите в Академик ми помогнаха да се изкача на по-високо...

Йере Вучица: Треньорите в Академик ми помогнаха да се изкача на по-високо ниво

Направихме отличен сезон, ако се върна ще бъдем по-добри, казва крилото

Йере Вучица бе сред най-добрите чуждестранни баскетболисти в НБЛ през миналия сезон, като с Академик Пловдив завоюва бронзов медал в мъжкия ни елит. Освен това, крилото игра финал в Delasport Балканска лига, където остана със сребро.

Пред Мarica.bg хърватинът говори за последната година и за бъдещето си. Ето и какво сподели той:

– Как откри Академик и реши да дойдеш в България, по-точно в Пловдив?

– Връзката между мен и Академик Пловдив направи моят приятел Бруно Шундов, който преди време игра в Лукойл Академик. Имах подобни предложения и от Европа, но в крайна сметка натежаха препоръките на Бруно и сега не съжалявам за избора си.

– Мислиш ли, че бъдещето ти е свързано с Академик Пловдив?

– Възможно е. Говорихме с треньора и ръководството. Обсъждах положението и с мениджъра си. Сега ще се прибера у дома и в следващите 2-3 седмици ще реша бъдещето си.

– Кое е по-важно за теб – градът, отборът, атмосферата или по-доброто заплащане?

– Всичките детайли от пъзела са важни, когато избираш такъв тип взаимоотношения, винаги понякога правиш компромис със себе си. Тук, в Академик, се чувствам добре, химията между нас беше отлична. Струва ми се, че направихме отличен сезон. Ако се върна отново тук, съм сигурен, че ще бъдем по-добри наесен.

– Намери ли нещо различно в Пловдив този сезон? Намери ли приятели, повиши ли нивото в играта си?

– Смятам, че точно това е ключът към по-добрия ни сезон. През цялото време бях концентриран върху тренировките и това да правя по-добър анализ на играчите и съперниците ни. Смятам, че треньорите (б.р. – Йордан Янков и Александър Груев), които работиха с мен, ми помогнаха да се изкача на по-високо ниво в баскетбола.

– С кои играчи си пасваш в играта от досегашните си съотборници?

– Всеки един от играчите ми даде нещо положително. Когато играя с Обрад Томич, имам спокойствието, че не трябва на всяка цена да влизам под коша да се боря за топката. Ники Титков ми дава страхотни пасове, след които да забивам ефектно в коша. Тони Гуджино ми помага със спокойствието и съветите, които ми дава.

– Кой е най-паметният мач с Академик Пловдив този сезон и най-забележителното нещо, което ти се случи в Пловдив?

– Няколко са мачовете, които ще останат в съзнанието ми. Първият мач с Берое в Стара Загора, когато ги победихме с 1 точка. Тогава още не знаехме какво точно можем. Мачът ни с ТФТ в Скопие от Балканска лига, когато губехме с 25 точки на полувремето и спечелихме. Финалът срещу Холон беше невероятен и ще остане в съзнанието ми. Иначе нямах много време да обикалям Пловдив. Нещото, което ще запомня, е, че ходихме на тиймбилдинг в китна ски база. Страхотна природа. Забавлявахме се, играхме футбол.

– Как откри баскетбола?

– Напълно естествен процес е това. Баща ми е бивш състезател на Югопластика (б.р.-  хърватски клуб от Сплит – 7 пъти шампион на бивша Югославия). Брат ми също е баскетболист.

– Безспорно е, че ти си най-добрият в чадърите в цялата НБЛ. Как така успяваш да застиваш във въздуха подобно на Майкъл Джордан?

– Е, чак пък толкова, но благодаря. Да, това е едно от нещата, които съм постигнал с много труд. Като малък обръщах внимание много на атлетиката, която е основа на всички спортове. На това наблягах и в престоя ми в колежанските отбори на Санта Фе, Северна Алабама и Маями. Радвам се, че хората го забелязват. Аз по принцип съм атрактивен баскетболист. Търся красотата в изпълненията.

– Каква е разликата от исландското първенство и чешкото, в които си играл?

– Разликата с Исландия е огромна. Тук тренираме всеки ден. Там бяхме само двама професионалисти, другите учеха или работеха и тренирахме вечер. Тук открих, че когато всички искате да играете красиво, се получава. Смятам, че Академик беше един от най-атрактивните отбори в НБЛ този сезон. В Чехия ми беше адаптацията към мъжкия европейски баскетбол.

– Кой е Йере Вучица извън баскетбола?

– Смятам, че съм семеен човек. Обичам да стоя вкъщи и да обръщам внимание на семейството си. Да правя барбекюта с приятели. Смятам това лято да е изпълнено с подобни занимания, за да отпразнувам успешния сезон с Академик.

– Какви са хобитата и заниманията на Йере извън баскетбола?

– Свиря на китара, наслаждавам се на музиката. Имам диплома по икономика от САЩ. Следя движението на борсата за мое лично удовлетворение и се мъча да съм в час с положението, тъй като може да ми помогне след приключването на кариерата ми. Също така живея на брега на морето и обичам да си прекарвам хубаво там.

– Какво откри ти специално за нас българите?

– За съжаление нямах много време да прекарам извън залата заради пандемията. Аз също съм балканец и смятам, че с всеки един от отбора изградих добра комуникация.

Какво мисли жена ти за Пловдив?

– На този въпрос ще ви отговоря, ако подпиша нов договор с Академик и тя дойде. Заради пандемията тази година бях сам тук. Смятам обаче, че Пловдив ще й допадне. Това е разкошен град. Просто от него лъха нещо различно. Идваш тук, разхождаш се и сякаш времето е спряло. Да сме живи и здрави, ще видим какво ще каже жена ми, ако наесен сме тук.

ПрезGoogle
ИзточникMarica.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани