9.1 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоНационални отбориИталианец ще води националния отбор на колички

Италианец ще води националния отбор на колички

От няколко дни Антонио Кулиандро е поел тренировките на отбора ни в София

Един от най-утвърдените треньори по баскетбол на колички в Италия – Антонио Кулиандро е новият треньор на България. Италианецът вече от няколко дни води тренировките на тима ни в София. Националите се събраха в столицата за подготовка за предстоящото европейско първенство от 12 до 22 юни в Босна и Херцеговина.

Преди това тимът ни ще представлява Левски в турнира от Балканската лига в София. Отборите от Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и домакините ще играят на поредната надпревара от серията състезания в зала „Универсиада“ на 7 и 8 май. На 7 май българите излизат в 12.00 ч. срещу босненския Бйелина и в 19.00 ч – срещу черногорския ОСИ Парамонт. На 8 май в 11.00 ч. тимът ни ще спори със сръбския Ниш. В програмата за подготовка на „трикольорите“ е залегнало и участие в контроли в Турция по-късно този месец.

Днес отборът и новият му треньор се срещнаха и с президента на БФБаскетбол Георги Глушков.

Антонио Алесио Кулиандро е роден в Реджо Калабрия на 11 септември 1980 г. Влиза в семейството на баскетбола на колички през 2012 г., като стартира треньорската си кариера в Лазаро ди Мота Сан Джовани с Клеос – първият отбор по баскетбол на колички в региона на Калабрия. През 2013/2014 с отбора си участва в италианската Серия Б. През следващата година е треньор на Виола Калабрия в Националната серия Б FIPIC. С този тим на следващата година достига до „Трофея на Южна Италия“ в конкуренцията на няколко отбора от южна Италия. През 2016 г. е избран за треньор на A.S.D. RC Basket и печели титлата в Серия В без допусната загуба. Така отборът му си проправя път до Финалната четворка и се преборва за промоция в елитната Дивизия А. Тимът от Реджо Калабрия се класира втори в конкуренцията на 32 тима от второто ниво на италианския баскетбол на колички.

В следващите четири сезона Кулиандро успява да изведе тима си до 47 победи в 48 мача, като в тези години не изпуска Финална четворка за промоция в Серия А. През 2020/2021 Reggio Calabria Basket in Carrozzina стига до Дивизия А и участва в турнира за Купата на Италия, в който финишира на трето място. От две години под негово ръководство играе един от лидерите на националния ни отбор Георги Иванов, а от миналия сезон в Реджо Калабрия е младият талант Антон Фиков.

С годините работа в Италия Антонио Кулиандро натрупва огромен опит и няколко пъти работи в щабовете на националните отбори за мъже, жени и младежи на италианската федерация по баскетбол на колички. Той е говорител на Италианския параолимпийски комитет (ИПК) и участва във влиятелни проекти като „Земя и море без граници“. Участва със свои тезиси в работата на много университетски докторанти по докторантури, свързани с баскетбола на колички.

Най-важното нещо благодарение на доброто ръководство на федерацията и усилената работа на клубовете е, че стигнахме до ниво в баскетбола на колички да имаме нужда от истински професионалист, който наистина разбира от този спорт като треньор. Истината е, че ни трябваше човек, който разбира този спорт спортно-технически. Ние организационно сме супер. Но спортно-технически нямаме тези знания, затова искахме той да е тук. Той е човекът, който може да надгради националния отбор като представяне“, коментира привличането на Кулиандро начело на националния отбор досегашният селекционер на България Владимир Искров.

Момчетата от всички отбори в България ще играят на Балканската лига на 7 и 8 май за отбора на Левски, за да можем да го използваме тези три мача като подготовка за европейското. После отиваме в Турция от 21 до 24 май, там имаме 4-5 контролни срещи с турски отбори. Преди това сме една седмица в Самоков и на 12-ти юни трябва да тръгнем за Сараево. Това, което в момента виждам и това, което беше преди три години – разликата е от земята до небето. Така че очаквам много по-достойно представяне. Очакваме на 15-ти май към тима да се присъедини Стюарт Олсън, а също – Алберто Иванов„, казва още той.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани