22.8 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоЕвропаИграчът с най-много мачове в историята на Евролигата спира с баскетбола на...

Играчът с най-много мачове в историята на Евролигата спира с баскетбола на 38 години (видео)

Паулис Янкунас завърши кариерата си с бронз в първенството на Литва

Eдна от легендарните фигури в литовския баскетбол Паулис Янкунас сложи край на своята кариера след 20 години по терените. 205-сантиметровото тежко крило изигра последния си мач при успеха над Шяуляй с 89:76, донесъл бронзовите медали в местната лига на неговия Жалгирис.

Паулис Янкунас оставя на отбора от Каунас общо 19 сезона, като има и един в руския Химки. Във визитката му личат общо 15 шампионски титли в родината му, 9 Купи и 1 Суперкупа, както и 4 трофея от Балтийската лига.

2 пъти MVP на финалите в литовския шампионат, като има и 7 участия в Мача на звездите в Литва. Борец №1 в местната лига през 2014 г. Най-полезен играч в турнира за Купата на страната си през 2011 г., както и в Балтийската лига през 2009 г.

Паулис Янкунас е лидер във вечната ранглиста на Евролигата по изиграни мачове – с общо 392. Освен това, той е №1 и под двата ринга за всички времена – с общо 2010 борби. Държи и рекорда за най-ефективен играч в историята на литовския шампионат.

С националния отбор на Литва Паулис Янкунас има бронз от световното първенство в Турция през 2010 г., както и трето място и сребро от европейските през 2007 г. в Испания и през 2015 г. във Франция.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани