12.4 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоБългарияИван Гавалюгов: Арбитражната комисия е превишила своите правомощия (видео)

Иван Гавалюгов: Арбитражната комисия е превишила своите правомощия (видео)

По-голямата изненада и абсурд идва, че един гаф всъщност е умножен с втори сериозен гаф и абсурд, заяви кметът на Ботевград

Ние искаме да играем баскетбол, затова е този клуб. В никакъв случай не искаме да печелим служебно или да печелим медали и титли по служебен път. Искаме да демонстрираме превъзходство на спортния терен. Казусът със служебните загуби в полуфиналната серия с Левски, наложени от мениджъра на НБЛ, е прецедент в българския баскетбол, а и в европейския такъв. Първо си зададохме въпроса как е възможно един състезател, който на практика според всички документи на БФБ и НБЛ няма състезателни права, да бъде допуснат да се състезава в цели три двубоя? Как се извършва комуникацията между федерация, лига и дежурен делегат?! Това явно са някакви процедурни проблеми и пропуски, които ще бъдат регулирани в бъдеще. Решението на мениджъра на НБЛ е съгласувано, коментирано, дискутирано с хора със сериозен юридически опит в лицето на генералния мениджър на БФБ Елеонора Рангелова, която е член на правната комисия на ФИБА и с изключително богат опит в спортното право и нормативната уредба не само на нашата федерация, а и на европейската. Те дадоха съответните тълкувания по казуса и бяха категорични, че това е нарушение, чиято санкция е ясно регламентирана в наредбите и регламентите на БФБ, както и че това е единственият възможен и законосъобразен вариант, в който може да се излезе от тази ситуация. Разбира се, че БФБ и в частност НБЛ, имат сериозна вина за допускането на този гаф. Не мога да кажа дали е по-голяма, по-малка или равна с тази на Левски, който също има отношение към казуса и пропуска да бъде довършен трансферът и респективно да се добият състезателните права на Йордан Минчев„, това заяви кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов на време на днешната пресконференция след последните решения на Арбитражната комисия.

Балкан се обръща към ФИБА по казуса с Левски (видео)

„Не искам да коментирам чия е вината, но тя е факт. По-голямата изненада и абсурд идва, че един гаф всъщност е умножен с втори сериозен гаф и абсурд, а това е решението на Арбитражната комисия. Запознавайки се с решението и с мотивите им, които отменят решението на мениджъра на НБЛ, без да съм юрист, запознавайки се с нормативните документи на федерацията, включително и на цитирания Закон за физическото възпитание и спорта (ФВС), не намирам друго решение на този казус, освен действително присъдените служебни загуби за нарушение на правилата на НБЛ, които касаят участието на нередовен състезател. Такъв се води този, който няма състезателни права. Очевидно е, че е допустимо да бъде картотекиран състезател в сроковете по правилата на НБЛ, без той да придобие състезателни права до завършването на процедурата на международния трансфер, какъвто е случаят с Йордан Минчев. Там е записано буквално, че до 10 дни след картотекирането трябва да се получи Letter of Clearance. Това е разрешение, с което предходния клуб информира чрез федерациите неговия нов, че всичко е наред и изчистено в техните взаимоотношения. Това е международен документ, който се използва във всички федерации и членове на световната федерация. Без такъв документ никой състезател не може да придобие състезателни права в нито една федерация, която е член на ФИБА и администрира съответното национално първенство. Това е прецедент за европейския баскетбол. Стана ясно, че тази процедура не е завършена“, добави той.

Според разпоредбите и правилата на БФБ там много ясно е записано, че това е задължение на клуба – да преведе съответната такса на съответната федерация, за да може да бъде завършена процедурата по получаването на LOC. Изрично е записано, че играч може да бъде картотекиран, но без LOC той не придобива състезателни права. Аргументът на Арбитражната комисия е бил, че в закона за ФВС, че чл. 69 гласи, че картотекирането е акт на спортната федерация, с който спортистите, аматьорите и професионалните спортисти придобиват състезателни права по чл. 68. Той гласи, че Състезателните права са съвкупност от правото на спортистите, аматьорите и професионалните спортисти да участват в тренировъчната и състезателната дейност на спортен клуб, член на лицензирана спортна федерация, както и свързаните в това участие имуществени и неимуществени права. Самият закон за ФВС препраща към правила, изготвени от съответната федерация. Това е много логично, защото всяка федерация е член на някаква международна федерация и като такъв член е задължително да се спазват приети от международната федерация правила за картотекиране, придобиване на състезателни и права и т.н. Не може българският Закон за физическото възпитание и спорта да включи всички възможни правила и процедури по картотекиране, придобиване и отнемане на състезателни права, съобразявайки го с правилата на международните федерации, които са динамични и се изменят. Това е изключително некоректно препращане към чл. 69„, смята Иван Гавалюгов.

Считам, че Арбитражната комисия е превишила своите правомощия, тъй като тя трябва да разглежда жалби, както и в устава на федерацията. Тя е орган в помощ на БФБ. Тя трябва да разглежда само казуси, съобразявайки се с приложимата наредба и нормативните документи на БФБ. Не могат да правят препратки към други закони и така нататък. Ако считат, че има някакво противоречие, само българският съд може да отмени някакъв акт, който е от по-нисша правна степен. Не може да го прави Арбитражната комисия към федерацията. Тя може само да съблюдава дали са спазени наредбите на въпросната федерация. В случая членовете на тази комисия са иззели функциите на българския съд и са решили, че има противоречие между наредбата на БФБ и Закона за физическото възпитание и спорта. Дори да допуснем, че Арбитражът не е органът, който може да констатира тези неща. Затова считам, че решението им е абсурдно„, каза още градоначалникът.

Разсъждавам, че осъзнавайки гафът, който БФБ е направил, са счели, че отмяната на това решение на НБЛ ще е по-малкият проблем, отколкото потвърждавайки го, както е било редно. Респективно действията, които Левски би предприел като засегната страна би предприел към международен съд, български съд или която съдебна инстанция предпочете. Те имат основания да кажат, че заради лоши процедури или някакви грешки на федерацията е допуснато техен състезател да участва в цели три мача. Впоследствие им е наложено наказание, от което ние сме потърпевши и търпим определени имуществени и неимуществени вреди, които трябва да доказваме. Вероятно притеснението и угрозата да участва в един сериозен съдебен процес с може би сериозни материални, а и морални щети, федерацията, а и органът към федерацията в лицето на Арбитражната комисия, е взела това абсурдно решение. Това само усилва ефекта от вече направения гаф“, каза още той.

Служебните резултати никога не са стояли на дневен ред за нас. Преди две години трябваше да бъдем обявени не за шампиони, а за класирани на първо място в предсрочно прекратен шампионат, следвайки аналогията на редица държави. Счетохме, че е редно това първенство да бъде прекратено. Така се и случи, но резултатите не трябваше да бъдат анулирани, а да бъде обявено крайното класиране. Това беше съвсем редно. Под сериозния натиск, включително и на Левски, федерацията взе едно решение, което беше изключително нелогично. Сезонът беше прекратен, но не бе обявено класиране, което означава, че анулира всички резултати“, завърши Иван Гавалюгов.

Цялата пресконференция на Балкан можете да видите тук

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани