11.4 C
София
вторник, април 23, 2024
НачалоБългария„Зелен сертификат“ за публиката в залите

„Зелен сертификат“ за публиката в залите

Окончателното решение е от 00:00 часа на 21 октомври

Провеждането на спортни състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации се допускат без публика, освен ако не е установен вход със „зелен сертификат, независимо дали се провеждат на открито или на закрито“, това обяви на брифинг в Министерство на здравеопазването  служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, цитиран от официалния сайт на министерството.

Нараства 14-дневната заболяемост в страната, увеличава се броят на хоспитализираните с COVID-19, отчитаме увеличение на броя на смъртните случаи. Това ни принуждава да въведем допълнителни противоепидемични мерки, това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в МЗ.

Направихме обсъждания с широк кръг експерти, в това число с разширения състав на Експертния съвет по епидемиология, с директорите на регионалните здравни инспекции в страната и с всички заинтересовани страни – министерства и други администрации, туристически и ресторантьорски бранш, болнични асоциации и др. Дискутирахме двата варианта, предложени от главния държавен здравен инспектор – за въвеждане на по-строги ограничителни мерки или за приемане на алтернативния вариант за изискване на т.нар. „зелен сертификат“. Окончателното ни решение е от 00:00 часа на 21 октомври в сила да влезе изискването за притежаване на „зелен сертификат“, обяви пред медиите здравният министър.

Изискването за „зелен сертификат“ трябва да покриват и всички лица, които ще извършват контрол спрямо гражданите относно притежанието на документа за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест за COVID-19, съобщи още министър Кацаров.

Нека да спазваме мерките“, настоя д-р Кацаров и допълни: „Призовавам хората да се ваксинират“. Здравният министър също така предупреди, че ако не се спазват ограниченията, няма да се постигне намаляване на случаите. Ако се стигне до недостиг на болнични легла, единствената и последна мярка остава национален локдаун, стана ясно от думите му. „Никой не желае да се стига дотам„, каза министър Кацаров.

ПрезGoogle
ИзточникНБЛ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани