18.8 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоНационални отбориЗа първи път в историята: Баскетболист е най-популярният спортист във Финландия (видео)

За първи път в историята: Баскетболист е най-популярният спортист във Финландия (видео)

Лаури Марканен издига отборните спортове в страната си на друго ниво

Баскетболистът Лаури Марканен е най-популярният спортист във Финландия. Това показва проучване, направено в страната наскоро.

Според информацията, Финландия има богата история на герои в индивидуалните спортове, но за първи път представител на отборните спортове е №1 в тази анкета. 

Лаури Марканен е част от спортно семейство – баща му Пека и майка му Рика са бивши баскетболисти, докато по-малкият му брат Еро е футболист. Кариерата му стартира във втородивидизионния местен ХБА, където остава два сезона. През 2017 г. продължава развитието си в САЩ, в университета в Аризона. През същата година е избран в драфта на НБА от Минесота, който го трейдва в Чикаго. Още в първия си сезон в лигатв попада сред най-добрите новобранци.

В кариерата си отвъд океана носи още екипа на Кливланд, а понастоящем е част от Юта, за който през 2022/2023 записва средно по 25.4 точки, 8.5 борби и 1.8 асистенции. Има участие в Мача на звездите в НБА от тази година.

С националния отбор на Финландия Лаури Марканен играе на Евробаскет 2017 и на турнира през миналата година. Освен това, се очаква тежкото крило да бъде част от селекцията на страната си на световното първенство в Индонезия, Япония и Филипините, което ще се проведе от 25 август до 10 септември.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани