9.7 C
София
вторник, април 23, 2024
НачалоЛайфстайлЖени в НБА? Ето трите, които го могат (ВИДЕО)

Жени в НБА? Ето трите, които го могат (ВИДЕО)

Коби Брайънт назова имената на момичета, които са готови за баскетболна революция

Стряскащото послание излиза от устата не на кого да е, а на един от най-великите майстори на баскетболната игра – Коби Брайънт.

Наскоро Брайънт – петкратен шампион с „Лос Анджелис Лейкърс“ (2000, 2001, 2002, 2009, 2010), два пъти избиран за най-полезен играч (MVP) на финалите (2009, 2010), MVP на сезона за 2008 г., 18 пъти участник в Мача на звездите и двукратен олимпийски шампион от Пекин 2008 и Лондон 2012, даде интервю пред CNN, в което направи и шокиращото признание.

Коби, който се сбогува с баскетбола преди 5 години, стигна още по-далеч и дори назова три имена на баскетболистки от женската НБА, които според него, са способни да се впишат във всеки мъжки колектив и да играят като с равни със супер атлетите от НБА:

Даяна Таураси, Мая Мур, Елена Деле Доне!

Кои са тези „мъжки“ момичета, спечелели доверието на „Черната мамба“?

ДАЯНА ТАУРАСИ

Каквото и да кажем за нея ще бъде малко. С фланелката на Кънектикът тя печели 3 пъти титлата в колежанската лига на САЩ. Днес, на 37 години, продължава да бъде идеал за атлет и да е реализатор №1 в историята на женската НБА с близо 9000 отбелязани точки. В момента носи екипа на Финикс Меркюри, зад гърба си има три титли в WNBA, 2 пъти е MVP на финалите, веднъж е най-полезен играч на целия сезон – 2009 г., има 9 участия в Мача на звездите.

Кариерата й е феноменална и в Европа, където за десетилетие защитава цветовете на руските Динамо Москва, Спартак Москва и Екатеринбург, както и на турските Фенербахче и Галатасарай. Печели 6 пъти Евролигата, има 7 титли и 3 купи на Русия, шампион и носител на купата на Турция.

Таураси е четирикратна олимпийска шампионка от четири поредни летни игри: Атина 2004, Пекин 2008, Лондон 2012, Рио 2016. Тя е и трикратна световна шампионка: Чехия 2010, Турция 2014, Испания 2018.

Горещият темперамент Даяна наследява от родителите си. Баща й е роден в Италия, но израства в Аржентина. Бивш футболист, който години наред играе професионално в Аржентина като вратар. Майката на Даяна също е аржентинка. Марио и Лиляна емигрират в САЩ още преди раждането на втората си дъщеря.

МАЯ МУР

Тя е голямата фигура в редиците на Минесота Линкс в WNBA, а най-добрите й години в баскетбола тепърва предстоят. Мая е едва на 30. Зад гърба й са 4 титли в лигата отвъд океана, две звания MVP – веднъж на финалите и веднъж на целия сезон, 6 участия в Мача на звездите, където 3 пъти е избирана за най-полезен играч.

Мур е едно от най-добрите крила в световния баскетбол. През 2011 г. нахлува в женската НБА с гръм и трясък и става новобранец на сезона. През 2014-та печели наградата за най-реализатор. През 2018-та – тази за най-добър защитник. Двукратна олимпийска шампионка от Лондон 2012 и Рио 2016, двукратна световна шампионка от Чехия 2010 и Турция 2014, а на първенството на планетата в Турция отново е най-полезен играч.

За Мая може да се каже, че отдавна е превзела Европа. През 2012-та триумфира в Евролигата с Валенсия, а през 2018-та с Екатеринбург. Шампионка на Испания, шампионка на Русия и също като Таураси – възпитаничка на прочутия университет Кънектикът, с който печели два пъти колежанската лига на САЩ.

Получава първата си баскетболна топка, когато е едва на 3. Майка й монтира мини табло и кош в апартамента им в Джеферсън, Мисури, твърдо убедена, че един ден дъщеря й ще бъде звезда. Така и става.

ЕЛЕНА ДЕЛЕ ДОНЕ

Ето я и третата избраничка на Коби Брайънт. Тя е висока точно, колкото него – 198 см. Когато е на 3, майка й е порицана в супермаркет, че не е отучила дъщеря си от биберон. По това време я мислят, че е поне в първи клас, а тя все още не може да говори добре.

Ръстът наследява и от двамата си родители. Баща й е точно 198 см – бивш професионален състезател по голф. Майка й е „само“ 188 см. Елена се извисява до 183 см, когато е в осми клас и лекарят в училището предлага на семейството тя да започне терапия с инжекции, за да спре да расте. Майката категорично отказва.

30-годишната Деле Доне днес е считана за най-добрия център в света. Тя може да се похвали с първата си титла в WNBA, която взе през лятото на миналата година с Вашингтон Мистикс. Два пъти Елена е MVP отвъд океана – на финалите през 2015-та и 2019-та. Гордее се с олимпийското си злато от Рио 2016, както и с титлата от световното през 2018-та в Испания.

За разлика от Даяна Таураси и Мая Мур, Елена Деле Доне никога не се решава да заиграе в Европа. Причината е, че тя винаги е искала да бъде близо до семейството си и най-вече до болната от церебрална парализа своя по-голяма сестра Лизи, която се ражда глуха и сляпа, а освен това страда от аутизъм. Лизи е причината Елена да избяга и от университета Кънектикът, където е приета с огромните надежди за бъдеща звезда на терена – съдба, която преди нея имат Таураси и Мур.

Три необикновени момичета, три съдби, три прекрасни баскетболистки. Да влезеш под кожата на педантичен и самовлюбен тип като Коби Брайънт, е трудна задача. Но с харизмата на Таураси, Мур и Деле Доне, стените пред душата на „Черната мамба“ са рухнали.

А дали Коби е прав? Наистина ли жени биха могли да се съревновават с мъжете в НБА? Нека поживеем, нека видим с очите си.

Автор: Влади Лазарова

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани